Küsimustele vastab Tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni tööinspektor-jurist NEENU PAVEL

Kas tööandja saab ühe­poolselt töötaja palka vähen­dada?

Vastus sellele küsimusele on kindel ei. Töölepingus kokku lepitud palgatingimusi saab muuta ainult poolte kokkulep­pel. Tööandja võib töötajale esi­tada kirjaliku ettepaneku, kuid kui töötaja ettepanekust keel­dub, jääb palga vähendamise plaan katki.

Küll aga võib tööandja, kes töölepingus viitab, et tulemuspalka või preemiat makstakse tööandja poolt kehtestatud tingimustel, muuta palgajuhendit ja kehtestada märksa mada­lamad preemiaprotsendid või tööhinded.

Kas osalisele tööajale või osaliselt tasustatavalt puh­kusele võib töötaja saata üks­kõik millise koormusega?

Ei või. Töölepinguseaduse § 68 lg 3 kohaselt ei tohi rakendatava osalise tööaja kestus olla alla 60 protsendi töölepin­gus ette nähtud tööaja normaalkestusest ja osaliselt tasustatava puhkuse ajal maks­tav puhkusetasu ei või olla väiksem kui 60 protsenti miinimum­palgast.


Ed vastas teemale: #42718 15 aastat 1 nädal tagasi
Tundub, et asi ei ole päris õiglane.
Auto eest peaksite te seega saama vähemalt 30 eek.
Seega 120 tunni eest 3600 siit maksud maha jääb 3242.-
Marve Pihl vastas teemale: #41707 15 aastat 2 kuud tagasi
Seoses pankrotiga vahetus tööandja.Olen autopesija.Välipesu maksab 175.-,sellest arvutatakse maha kliendile soodustus 10-25%,käibemaks 18%,materjali kulu 8% ja mis järele jääb sellest saan 30%.Aega ettenähtud 1tund.Töölepingus palgaarvestuse aluseks arveld.netosummad.Töötajale väljamakstav bruto palk arvest.30%töötaja töömüügikäibest,millest on maha arvest.tööde teostamiseks kasutatud materjalid.Jaanuaris tööl 120 tundi ja palka sain 2300.-Töö on tegel.tervist kahjustav-niiskus,ruumid jahedad ja kemikaalidega olen kogu aeg seotud.Tahaks teada kas kõik on õiguslik.