Kadri Ibrus

Tööandjad tahaksid maksta haigestunule 80 protsendi asemel vaid 50 protsen­ti.

Eile andsid tööandjate esindajad vastulöögi valitsuse välja käidud ettepanekule, et tööandjad peaksid haiguspäevade eest tasumisel appi tulema.

Valitsusliit tegi ettepaneku: haiguse kolm esimest päeva ei maksta töötajale midagi, viis järgmist päeva maksab tööandja 80 protsenti palgast ja alles üheksandast päevast hakkab maksma haigekassa.

Tööandjate keskliit leidis endale sobivama variandi: esimesed kolm päeva jääb töötaja omavastutusele, edasi maksab tööandaja vaid kolme päeva eest ja sedagi 50 protsenti palgast. Samuti soovivad tööandjad, et makstav hüvitis oleks maksuvaba ja erisoodustusmaksust vabastataks tööandjate kulutused oma töötajate tervise parandamiseks.

Algavad vaidlused

Sotsiaalministeeriumist kinnitati, et veel nädala jagu arutatakse asju tööandjatega läbi ja otsused lüüakse lõplikult lukku valitsuse järgmise kolmapäeva erakorralisel istungil. Seega vaidlused alles algavad.

Haigekassast öeldi, et mingeid ametlikke läbirääkimisi nende osalusel plaanitud ei ole.

Ka ametiühingute keskliidu juhi Harry Taliga sõnul ei ole neid veel ühelegi arupidamisele ametlikult kutsutud, et haiguspäevade küsimust arutada ja nende arvamust küsida. „Valitsus ei taha kellegagi läbi rääkida,” kritiseeris Taliga.

„Eesti inimeste omavastutus tervishoius on praegu nagunii üks Euroopa Liidu suuremaid,” märkis Taliga. „Jätta inimesed kolmeks päevaks hüvitiseta – meie palkade juures on see häbiväärne,” lisas ta. Taliga sõnul peaks esimesed viis päeva tasuma tööandja.

Tahetakse pensionäride raha

•• „Kui haigekassa hakkab es­mast haiguslehte hüvitama alates üheksandast haiguspäevast, annaks see aastas hinnanguliselt kokkuhoidu 700 miljonit krooni,” selgitas haigekassa kõneisik Evelin Koppel. Ehk umbes 100 miljonit krooni ühe haiguspäeva kohta.

•• Samuti arvutab tööandjate keskliit, et valitsuse kava kohaselt suurenevad tööandjate kulud 500 miljoni krooni ja töövõtjate kulud 200 miljoni krooni võrra.

•• Veel tulid tööandjad eile välja revolutsioonilise pakkumisega, et haigekassasse peavad panustama hakkama ka pensionärid, makstes sinna oma pensionist kümme protsenti sotsiaalmaksu. „Ravikindlustussüsteem ei ole praeguse rahastamismudeli juures jätkusuutlik,” põhjendas tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis.