MTA narkokoerad läbivad käesoleva aasta suvekuudel eritreeningu, et asuda lisaks oma põhitööle ka võitlusesse ümbrikupalkadega. Vajadus selliste koerte järele on tingitud tänasest majandussituatsioonist ning järjest kasvavast riskist ümbrikupalkade maksmisele. Samuti võimaldab see efektiivsemalt kasutada ameti ressursse.

Täiendava koolituse saavad ka koerajuhid, kes hakkavad koertega jalutama rahvarohketes kohtades nagu kaubanduskeskused ja vabaõhuüritused ning tuvastama seal ümbrikupalga saajaid.

Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul saavad koerad koostöös Soome maksuhalduriga maailmatasemel väljaõppe, pärast mida on nad võimelised haistmise teel tuvastama, kas inimestega kaasas olevalt rahalt on riigimaksud tasutud või mitte. Rahatähtedele, millelt on riigimaksud tasutud, kantakse selleks otstarbeks väljatöötatud spetsiaalne lõhnaine. Kuna ümbrikupalgana makstavatel rahatähtedel spetsiifiline lõhn puudub, tuvastab koer ümbrikupalga saaja juba kaugelt. Siiski ei saa maksuhaldur avaldada rahatähtedel kasutatava lõhnaine nimetust, kuna see on käsitletav maksusaladusena.

Annely Erm
MTA meediasuhete peaspetsialist