Kerttu Kaldoja, Kadri Ratt, Kertu Kalmus

Lisaeelarve järgi väheneb haige lapsega koju jääva vanema hüvitis viiendiku võrra.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon tegid eile käesoleva aasta lisaeelarve eelnõule parandusettepaneku, mille kohaselt väheneksid juba 1. juulist haigushüvitised.

Ettepaneku kohaselt väheneksid hüvitised nii haiguse tõttu koju jäänud töötajal kui ka haiget last hooldaval inimesel. Võimuerakondade selgitusel on selline samm vajalik riigieelarve tasakaalu parandamiseks.

Sel aastal on valitsus korra juba haigushüvitiste süsteemi muutnud, kui jättis kolm esimest haiguspäeva inimese enda ning viis järgmist ettevõtte kanda. Kui hiljuti jõustunud seaduse kohaselt maksab tööandja töötajale haigestumise korral neljanda kuni kaheksanda päeva eest 80 protsenti töötasust, siis uus ettepanek langetaks summa 70 protsendini.

Hooldushüvitis väiksemaks

Lisaks tahetakse kärpida ka haige lapsega koju jäänud vanema hüvitisi. Siiani oli hooldushüvitise suuruseks 100 protsenti, kuid nüüdsest jääks vanemale 80 protsenti palgast. Sellised muudatused peaksid riigieelarve kulusid vähendama hinnanguliselt 110 miljoni krooni võrra.

Kärpeplaani üle on avaldanud nördimust endine sotsiaalminister Jaak Aab opositsioonilisest Keskerakonnast. „Nii nagu esimeste kärbetega, nii kaasneb ka nende uutega siiski väga suur oht. Rahvusvahelised uuringud näitavad, et sellisel juhul läheb inimene pigem haigena tööle, mille tagajärjel tekivad veelgi raskemad haigused, omakorda nakatavad nad tööl veel teisigi,” selgitas Aab. Ühtlasi tõi ta välja, et kurvalt mõjub see just madalama sissetulekuga inimestele, kuna tegemist oleks väga suure sissetuleku kaotusega.

„Kogu selline lähenemine on lubamatu,” sõnas Aab. „Sellega selgelt suurenevad vahed, kuidas inimesed saavad arstiabi, tekib suurem ebavõrdus ning see on suurte ja raskete tagajärgedega,” hoiatas ta. „Selliseid kärpeid pooldada ei saa ja olen selgelt selle vastu,” ütles ta. Aabi meelest oleks väga lihtne kärbetest hoiduda.

Aabi sõnul peaks valitsus otsima haigekassale lisatulusid ja ta pakkus välja, et dividendidelt võiks võtta 13-protsendist ravikindlustusmaksu. „Meil räägitakse pidevalt, et tuleb kärpida, aga sellele ei mõelda, et tuleks hoopis suurendada tulu.”

Patsiendid: suurima löögi saavad vaesed

•• Patsientide esindusühingu juht Pille Ilves avaldas nördimust, et riik pistab käe kõige nõrgemate rahakotti. „See on ainult tehniline küsimus, kas vähendatakse haiguspäevade arvu või haigushüvitise protsenti, inimene kannatab igal juhul ja praegu saavad kahjuks kõige suurema löögi vaesemad,” märkis ta.

•• Eriti suurt meelehärmi valmistab Ilvesele see, et nüüd minnakse ka laste kallale. Tema sõnul on haige lapsega kodus olevale vanemale antud seni hüvitist 100 protsenti palgast just selle eesmärgiga, et lapsed ei kannataks. „20-protsendiline kärbe on piisavalt suur, et vanemad mõtlevad siis juba hoolega, kas tasub lapsega koju jääda või pigem minna tööle ja laps poo­leldi haigena kas lasteaeda viia või kooli saata,” rääkis ta.