Urmas Seaver, vanemtoimetaja

Riigikogu rahanduskomisjonis ei leidnud täna toetust valitsusliidu (Reformierakond ja IRL) plaan tõsta kahe protsendipunkti võrra käibemaksu ja kärpida haigushüvitisi, kuid samas jäi toetuseta ka Keskerakonna soov kärpida vanemahüvitise ülempiiri.

Samuti ei leidnud toetust sotside eelnõu tõsta tulumaksu kolme protsendipunkti võrra 21-lt 24-le ning Keskerakonna eelnõu kehtestada astmeline tulumaks.

Rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ütles, et nii käibemaksu, mõlema tulumaksu kui ka haigushüvitise ettepanekute korral jäi 11-liikmeline komisjon tupikseisu - viis oli poolt, viis vastu ja üks erapooletu.

Vanemahüvitise ülempiiri kärpimist 30 000 kroonilt 15 000 kroonile jäid aga toetama vaid Keskerakonna saadikud, keda on komisjonis kolm.

Rahanduskomisjoni liikmeteks valitsusliidu poolt on reformierakondlased Rõiva, Keit Pentus ja Peep Aru ning IRLi liikmed Mart Laar ja Margus Tsahkna.

Keskerakonna poolt kuuluvad komisjoni Kadri Simson, Inara Luigas ja Helle Kalda. Sotsidest on komisjonis Eiki Nestor, rahvaliidust Tarmo Mänd (tänasel istungil asendas teda Ester Tuiksoo) ning rohelistest Toomas Trapido.

Rõivas ei osanud öelda, kes saadikutest hääletusel erapooletuks jäi. Ta märkis vanemahüvitise kohta, et kui varem väitis Keskerakond, et nende pakutud kärbe annaks riigile kokkuhoidu 250 miljonit krooni, siis rahandusministeeriumi arvutused näitasid, et tegelikuks kokkuhoiuks on 56 miljonit krooni.

Vanemahüvitise ülempiiri kärpimine poole väiksemaks puudutaks ministeeriumi andmete kohaselt 4902 peret.

Rahanduskomisjon arutas neid ettepanekuid negatiivse lisaeelarvega seotud seaduste muutmise eelnõu raames ning see eelnõu koos samade ettepanekutega jõuab riigikokku teisele lugemisele 16. juunil, mil hakatakse neid muudatusi hääletama.

Kolmandal lugemisel ehk lõplikul hääletusel on eelnõu riigikogus 17. juunil.

Valitsusliidul on 101-liikmelises riigikogus 50 saadikut. Keskerakonnal on 28 saadikut, sotsidel 10, Rahvaliidul ja rohelistel mõlemal 6 ning fraktsioonidesse ei kuulu Jaan Kundla.