Agne Narusk

Netiportaalid pakuvad asjalikke näpunäiteid, mida tähtsate otsuste tegemisel arvestada.

www.hm.ee

Haridus- ja teadusministeeriumi kodulehest võikski alustada. Sealt leiab põhjaliku hariduspuu, mis aitab selgeks teha, mida on selleks vaja, et ühte või teise kooli astuda. Milline on Eesti tasemeharidus, millised võimalused on põhikooli-, gümnaasiumi- või kutsekooli lõpetajal, kus saavad õppida täiskasvanud ja palju muud. Kui põhimõisted selged, võib edasi liikuda.

www.rajaleidja.ee

See põhjalik karjääri planeerimist toetav portaal abistab nii noori kui ka täiskasvanuid ning pakub hariduse, tööturu ja elukutsete teemalist infot. Portaalil on kolm alajaotust: noorele, täiskasvanule ja suunajale (lapsevanem, õpetaja jt). Siit leiab koolilõpetaja riigieksamite ettevalmistuskursused, lahtiste uste päevade toimumisajad, õppeasutuste kontaktandmed, erinevaid töövõimalusi, teavet välismaal õppimise ja töötamise kohta. Lisaks sündmused, stipendiumid ja konkursid. Alustuseks võiks täita ära mõne sealse testi, mine tea, ehk aitab eesmärgile lähemale.

Rajaleidja täiskasvanuosast saab lugeda Eesti tööturu prognoosidest ja erinevatest täiendusõppe võimalustest. Sealt leiab infot tööle kandideerimise kohta ning vajaliku dokumentatsiooni, samuti viiteid lepingutele ja palgainfot.

Hiljuti tegi portaal läbi põhjaliku uuenduskuuri ning on nüüd selgema ja lihtsama väljanägemisega. Portaali pani käima ja koostas sisu SA Innove karjääriteenuste arenduskeskus.

www.tugi.ee

See portaal on pigem mõeldud neile, kes jäänud töötuks, plaanivad töökohavahetust või ettevõtlusega alustamist ning on ühtlasi Lõuna-Eesti kandi inimesed. Kuid nõu võivad meili teel küsida ka õpilased. E-nõustamine on mugav: ei pea ise kohale tulema ja võib ka anonüümseks jääda. Tasuta pealekauba.

www.valgamv.ee/web.nsf/

Kutsenõustamine Valgamaa õpilastele, õpetajatele ning lapsevanematele. Kodust lahkumata saab teha mitmeid huvitavaid teste, lugeda ametikirjeldusi, otsida erialast kirjandust, leida vajalikke internetiviiteid jne.

www.nip.ee/

Noorteportaal, kuhu noored ise on koondanud kõik vajaliku, mida eakaaslastel peaks vaja minema. Piisab, kui uurida NIP-d, siis pole rohkem vaja interneti rägastikus uidata. Infot saab õppimise, töötamise, välismaale mineku, vabatahtliku tegevuse jms kohta.

www.kny.ee/

Lõpetuseks: siit leiab kõikide karjäärinõustajate kontaktid, et silmast silma kohtumine kokku leppida. See on Eesti karjäärinõustajate ühingu kodulehekülg. Oma tegemisi tutvustavad nad nii: „Karjäärinõustaja abistab ja toetab inimesi karjääri planeerimisel, elukutse, töö, koolituse ja haridustee valikuga seotud otsuste tegemisel ning tööotsimisoskuste arendamisel.”