Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mis võimaldab rohkem registreeritud töötuid vabastada igakuisest töötukassas käimise kohustustest ning tagab, et inimene ei pea pärast lühiajalist töötamist töötushüvitise uuesti saamist kuni kaks kuud ootama.

Riigikogu sotsiaalkomisjonis algatatud tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning töötuskindlustuse seaduse muutmise seaduse võttis parlament vastu 78 poolthäälega.

Üldjuhul peab registreeritud töötu igal kuul käima korra töötukassas vastuvõtul. Kehtiva seaduse kohaselt võib vastuvõtule tulemise asendada telefoni teel ühenduse võtmisega juhul, kui töötu osaleb tööturukoolitusel või tööpraktikal. Uue seaduse kohaselt võib vastuvõtule tuleku asendada telefoni, Skype’i vms sidevahendiga pöördumisega ka siis, kui inimene osaleb muudes tööle saamist toetavates meetmetes või kolme kuu jooksul esmase tööotsimiskava koostamisest, kui töötukassa hinnangul suudab inimene leida töö iseseisvalt.

Kehtiv seadus tekitab probleeme töötutele, kes teevad ajutisi tööotsi. Lühiajaliselt, kas või ainult üheks päevaks töötamiseks peab inimene end töötukassast arvelt maha võtma ning sellega kaotab õiguse töötushüvitisele. Kui ta pärast ajutise töö lõppemist end uuesti töötukassas arvele võtab, siis töötuhüvitise uuesti saamist tuleb tal oodata 7-60 päeva. Uus seadus kaotab sellise ooteaja ära. Ooteaeg eelneb ainult töötutoetuse esmasele määramisele. Kui töötu 12 kuu jooksul jääb pärast lühiajalist töötamist uuesti töötuks, jätkatakse uue seaduse kohaselt talle töötushüvitise või töötoetuse maksmist ooteajata.

Samas karmistab uus seadus töötuna arvelpüsimise tingimusi. Nimelt sätestab seadus töötuna arvelevõtmisest keeldumise 90 päeva jooksul, kui enne seda on viimase aasta jooksul töötuna arvelolek juba kaks korda lõpetatud seetõttu, et inimene ei ole otsinud tööd ega täitnud muid töötu kohustusi.

Seadus jõustub 1. mail.

Toimetas: Laura Raus