Maksumaksjad võivad esitada ühise tuludeklaratsiooni, kui nad olid maksustamisperioodi viimase päeva seisuga abielus. Abielu tähendab endiselt ametlikult registreeritud abielu.

Abikaasade ühise tuludeklaratsiooni võib esitada üleelanud abikaasa, kui üks abikaasadest on surnud maksustamisperioodil või pärast maksustamisperioodi, kuid enne tuludeklaratsiooni esitamist.

Ühise tuludeklaratsiooni võib 2010. aasta kohta esitada ka siis, kui üks abikaasa oli Eesti resident ja teine abikaasa mitteresident, kes sai oma kogutulust vähemalt 75% Eestist, või kui mõlemad on mõne teise Euroopa Liidu liikmesriigi residendid ja said oma pere kogutulust vähemalt 75% Eestist.

Abikaasa tulu välismaalt

Kui üks abikaasa sai näiteks kogu oma aastase tulu välismaalt ja abikaasad tahavad esitada ühisdeklaratsiooni, tekib küsimus välismaal töötanud abikaasa residentsusest.

On võimalik, et pikalt välismaal töötanud inimene ei muutu seejuures mitteresidendiks. Siis saab seaduse järgi 2010. aasta kohta ühisdeklaratsiooni esitada: mõlemad abikaasad on olnud Eesti residendid vaatamata sellele, et üks neist teenis tulu välismaal.

Kui mõlemad abikaasad on olnud kogu aasta Eesti residendid, korrutatakse 2010. aasta ühisdeklaratsiooni puhul kõiki Eesti tulumaksuseaduse 4. peatüki mahaarvamisi kahega. Kui aga üks abikaasadest (või mõlemad) käis ka välismaal tulu teenimas, on olukord keerulisem. Välismaal viibinu tulust saab 4. peatüki mahaarvamisi teha ainult proportsionaalselt tema Eesti residendiks oldud kuudele ka ühisdeklaratsiooni korral. Jällegi küsimus sellest, kas välismaal tulu teeninu oli Eesti resident või mitteresident.

2011. aasta kohta kehtima hakanud muudatused teevad keerulisemaks ka ühisdeklaratsiooni esitamise, sest see on seotud uue valikupõhimõttega, kui üks või mõlemad abikaasad töötavad välismaal.

Uuest aastast keerulisem

Muudatus ei puuduta aga ühisdeklaratsiooni esitamist juhul, kui mõlemad abikaasad saavad tulu ainult Eestist.

Tulu deklareerimisel saavad välismaal tulu teeninud abikaasad ka ühisdeklaratsiooni esitamise korral teha valikuid ja seejuures kumbki eraldi. Üks võib näiteks valida tulumaksuseaduse §-i 45, mispuhul tehakse 4. peatüki mahaarvamisi, arvestades §-is 282 piiranguid proportsionaalselt residentsuse kuudele, ja teine valida uue, tulude osakaalu meetodi. Täiendav maksuvaba tulu ülalpeetavate laste eest jagatakse erandina vanemate vahel võrdselt.

Mitteresidentide jaoks on ühisdeklaratsiooni esitamise võimalus endiselt seotud 75% tulude Eestist saamisega. 2011. aasta kohta aga ei saavatki ka residendid ühisdeklaratsiooni esitada, kui üks residendist abikaasa sai kogu oma tulu välismaal ja seda meil § 13 lõike 4 järgi ei maksustata ning inimene ei taha uue arvestusvõimaluse asemel valida § 45 rakendamist.

Põhjus: siis pole sellel abikaasal Eestist võimalust tulumaksust midagi maha arvata ega tagasi saada.

Sellest aastast on seotud isikute mõiste sätestatud varasemast erinevalt.

Elukaaslane seotud isikuks

Seotud isikutele pannakse teatavasti pahaks, kui nad teevad omavahel tehinguid kas väga odavalt või ülearu kallilt, kuidas just mingi kasukohustuste nihutamiseks sobivam on. Varem oli tulumaksuseaduse §-is 8 ammendav loetelu seotuks loetavatest isikutest, nüüd on aga öeldud, et isikud on omavahel seotud, kui neil on ühine majanduslik huvi või kui ühel isikul on teise üle valitsev mõju. Lisaks on loetelu nendest, keda igal juhul käsitatakse seotud isikutena.

Pisiettevõtluse seisukohast on põhimõtteline uuendus siin ennekõike elukaaslaste seotuks lugemine. Ei, perekonnaseadust ei ole muudetud ja vabaabielu ei ole endiselt midagi ametlikku. Ühise tuludeklaratsiooni saavad esitada ikka ainult ametlikus abielus olevad inimesed. Kas ja kuidas see rakenduma hakkab, näitab elu. Tulumaksuseaduse muutmise seletuskiri peab siin oluliseks selliseid maksupettusi, kus omavaheliste turuväärtusest erineva hinnaga tehtud tehingute kaudu üritatakse elukaaslaste kontrolli all olevatest äriühingutest kasumit maksuvabalt välja viia.

Eluaseme maksuvabale müügile seati piirang: kahe aasta jooksul on maksuvabalt võimalik müüa ainult üks elukoht. Tihedamini elukohta vahetades tuleb müügikasult maksta tulumaksu. Kahjuks ei kaotatud seadusest sätet, et eluruumi ettevõtluses kasutatud pinnaosa läheb ka muidu maksuvabal müügil tulumaksu alla.

Ühine tuludeklaratsioon

- Ühise tuludeklaratsiooni võivad esitada isikud, kes olid maksustamisperioodi viimase päeva seisuga abielus.

- Ühisdeklaratsiooniks loetakse abikaasade eraldiseisvaid deklaratsioone, millel mõlemal on märgitud, et abikaasad esitavad ühise tuludeklaratsiooni.

- Kui üks abikaasadest suri maksustamisperioodil või pärast maksustamisperioodi, kuid enne tuludeklaratsiooni esitamist, võib lesestunud abikaasa samuti esitada ühisdeklaratsiooni.

- Ühise tuludeklaratsiooni võib esitada ka juhul, kui: üks abikaasa on Eesti resident ja teine abikaasa on Euroopa Liidu teise liikmesriigi resident, kes on saanud vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis; kui mõlemad abikaasad on Euroopa Liidu liikmesriigi residendid, kelle kogutulust vähemalt 75% on saadud Eestis.

Allikas: EMTA