Maksude lõpetamine toimub üks kord aastas, alates 1. jaanuarist. Väljavõte seadusest ütleb: makse tasumise kohustus

* tekib kohustatud isiku 18-aastaseks saamisele järgneva aasta 1. jaanuaril ja
* lõpeb kohustatud isikule kuuluvate pensionifondi osakute esimese tagasivõtmise päeva aasta 31. detsembril.

See tähendab, et kui pensioniikka jõudnud töötajal algavad kogumispensioni väljamaksed aasta keskel, siis tema palgaarvestuses tuleb kuni 31. detsembrini tehtavatelt maksetelt ikka 2% (1%) II samba makset kinni pidada.

Näide: 1) Vanaduspensioniikka jõudnud isik esitab avalduse II samba väljamaksete saamiseks maikuus. Makseid soovib saada igakuiselt, seega esimene väljamakse toimub juunis. Isik jätkab aga töötamist ning tööandja peab tema eest pensioni II samba sissemakseid arvestama ning tasuma kuni 31. detsembrini.
2) Isik esitab avalduse väljamaksete saamiseks detsembrikuus. Esimene väljamakse toimub tal aga alles järgmise aasta jaanuaris. Tööandja peab tema eest II samba makseid arvestama ja tasuma seega järgmise aasta 31. detsembrini.

NB! Vanaduspensioni ea piiri ületanud töötajate puhul, kes jätkavad töötamist ning ei alusta kogumispensioni väljamaksete saamisega, toimub kogumispensioni arvestamine edasi tavapärasel viisil.

Otsuse korraldada maksete peatamine üks kord aastas tingis nii Maksu- ja Tolliameti kui ka Pensionikeskuse kogemus sissemaksete alustamise ajast, mil uus süsteem palju segadust tekitas ning väga paljudel juhtudel tehti palkade ümberarvestusi ning täideti uusi deklaratsioone. Seda seetõttu, et makseid hakati kinni pidama liiga vara või lasti õige hetk mööda. Kui maksete arvestus lõppeb kord aastas, on seda kergem kontrollida ning saab vanal aastal juba uueks aastaks ettevalmistusi teha.

Millal oma töötajate palgaarvestusest 2% makse välja arvata, saab 2009. aastast kontrollida Pensionikeskusest isikukoodi lihtpäringuga. Suurema hulga töötajate kontrollimiseks korraga saab tellida masspäringu.