Kristiina Kruuse, reporter

Tartumaal on arvel ligi 3000 töötut, ent töötegijaid napib, sest umbes pooled töötukassas arvel olevad inimesed eelistavad suvekuudel aktiivse tööotsimise asemel puhata või hooajatöödel mustalt raha teenida.

«See on tõsine probleem. Umbes pooled meie kliendid ei kandideeri praegu nii aktiivselt, kui võiksid. Nad eelistavad jätta tööotsingud sügisele,» ütles Eesti Töötukassa Tartumaa osakonna juhataja Jane Väli.

Tööotsimise edasilükkamise põhjuseks on Väli sõnul enamjaolt töötute soov suvekuudel veel töötuhüvitise najal muretult puhata ning niigi nappi suve nautida.

Osa leiab ka suvehooajaks tasuva ebaseadusliku töö, mida nad eelistavad ametlikule tööle.

Eesti Töötukassa Tartumaa osakonna tööandjate konsultant Gätlin Ardel suhtleb enda sõnul iga päev vähemalt ühe tööandjaga, kelle tööpakkumise vastu pole paari nädala jooksul ükski tööotsija huvi tundnud. Selline olukord seab töötukassagi kimbatusse.

«Meil on väga keeruline seletada tööandjatele, kuidas meil on piirkonnas 3000 ringis kliente, aga mitte keegi tööle ei kandideeri,» nentis Ardel.

Salaja passiivsed

Et töötukassa kaudu haigekassa kindlustuse ja töötuhüvitise saamise tingimuseks on aktiivne tööotsimine, ei tunnista inimesed üldjuhul, et nad ei taha suvel tööd teha. «Enamik püüab jätta muljet, et nad on ikkagi tööst huvitatud. Vaid mõni üksik koondatu on ausalt öelnud, et on väsinud ja tahab puhata,» märkis Väli.

Jane Väli möönis, et konsultantidel on põgusa kohtumise põhjal keeruline vahet teha, kas inimesel on tõsine soov tööd leida või ta püüab ainult näida tööotsijana.

Kui aga inimene on jätnud mõnele kohtumisele minemata, lubadusi täitmata või konsultandil tekib muul põhjusel kahtlusi töötu kavatsustes, kutsub töötukassa teda sagedamini ja põhjalikemasse konsultatsioonidesse.

«Varem või hiljem tulevad kõik valed välja ja selgub inimese tegelik motivatsioon. Kui ta ikka tegelikult töökoha leidmisest huvitatud pole, hakkab tal pikas ja põhjalikus konsultatsioonis üsna ebamugav,» lisas Jane Väli.

Sellisel juhul paneb töötukassa inimese valiku ette, kas ta lahkub omal soovil töötukassa klientide nimistust või hakkab tõepoolest aktiivselt tööd otsima. Kui aga selgub, et inimene on töötuna arvel olles ebaseaduslikult tööl käinud, tuleb tal töötukassale saadud hüvitised tagasi maksta.

Vajalik ohver

Aktiivse tööotsimise lükkamine suvelt sügisele tähendab töötukassa Tartumaa osakonna juhataja Jane Väli sõnul septembris silmitsi seismist märksa tihedama konkurentsiga tööturul.

«Nii kui suvised ilmad läbi saavad, hakkavad kõik korraga aktiivselt tööd otsima. Suvel puhkamist eelistanud inimesed ei arvesta aga sellega, et nendega sarnaselt mõtleb veel väga palju teisigi,» märkis Väli.

Lisaks võtavad sügisel end töötuna arvele hooajatöödel olnud inimesed, noored, kes pole kooli sisse saanud, ning inimesed, kes on suvel ühest maakonnast teise kolinud.

«Sügisel on igal juhul palju raskem tööd leida kui suvel,» lausus Väli ja soovitas inimestel tööotsimisega mitte viivitada.

«See üks suvi tasub ohvriks tuua, et mitte panna ennast sügisel keerulisse seisu,» lisas ta.

Töötud ja töökohad
• 21. juuni seisuga oli Tartu maakonnas registreeritud 2963 töötut.
• Vabu töökohti oli töötukassa andmebaasis Tartumaal eile 250, neid 145 tööpakkujalt.