Autor: Elina Soomets, tööinspektsiooni peajurist

Suur osa tavapärasest argi­päevast kulub tööajale, mil töötajad teevad tööd.
Tööajal täidab töötaja lojaalselt oma kohustusi tööandja vastu, sealhulgas teeb kokkulepitud tööd ning hoidub tegudest, mis takistavad teistel töötajatel ko­hustusi täita või kahjustavad tema ja teiste isikute elu, tervist, vara; hoidub tegudest, mis kah­justavad tööandja mainet või põhjustavad klientide ja partne­rite usaldamatust tööandja vas­tu. Selge on, et töötaja peab olema tööajal kaine.

Töötaja joobeseisund võib tuua mitmesuguseid tagajärgi. Nii mõnigi leiab, et ühe šampuseklaasi kokkulöömine tööajal kolleegi sünnipäeva tähistades on igati aktsepteeritav. Samas käsitleti hiljuti töövaidluskomis­jonis juhtumit, mil töötaja oli tulnud tööle alkoholijoobes ja räuskas, segades töö tegemist ning häirides teisi inimesi. Töö­taja leidis, et temal on sünni­päev ja tal on õigustatud põhjus olla joobes.

Ohutu töökeskkond on eeskätt tööandja kohustus, sest tööand­ja korraldab tööd. Nii sätestab töölepinguseadus, et tööandja on kohustatud tagama töötervis-hoiu- ja tööohutusnõuetele vastavad töötingimused.

Leidub ka juhtumeid, mille tagajärjel töö­taja saab kannatada alkoholijoo­bes isiku tõttu.
Nii näiteks oli eel­misel aastal Viljandi ühes kaup­luses juhtum, mille käigus alko­holijoobes isik muutus agressiivseks, kuna müüja keeldus talle müüma alkoholi. Joobes isik rün­das turvatöötajat, kes sekkus olu­korda teda korrale kutsudes.

Lisaks tööandja juhendamise­le ohutusnõuete osas, võib töö­andja fikseerida näiteks töökorralduse reeglites, et hooletuks käitumiseks loetakse ka tööle il­mumist joobeseisundis. Kui töö­taja viibib alkoholitunnustega olekus tööl, koostatakse talle hoiatus.
Kui aga töötaja on hoia­tusest hoolimata viibinud tööl joobeseisundis, on tööandjal õi­gus tööleping üles öelda tööta­jast tuleneval põhjusel. Tööand­japoolne töölepingu ülesütlemisõigus on põhjendatud ka siis, kui töötaja esimest korda tuvastatud joobes seisundiga kaasnes ohtlik tagajärg. Iga konkreetse juhtumi puhul hinnatakse eraldi, kas üle­sütlemise põhjus on piisaval määral oluline.

Asjakohane on küsimus, kui­das kaitsta töötajat, kes joobe­seisundis seab nii end kui teisi ohtu? Sellele küsimusele eelneb aga probleem, kuidas joovet üldse tuvastada. Joobe tuvastamine ja hiljem selle tõendamine on praktikas keeruline. Politsei tuvastab alkohoolset ja narkoo­tilist joovet üksnes politsei- ja piirivalveseaduse § 7(23) sätes­tatud juhtudel, st et tuvastada töötaja alkoholijoove, ei pruugi politsei tööandja väljakutse pea­le kohale sõita absoluutselt igas olukorras. Probleem seisneb sel­les, et töötaja terviseseisund, sealhulgas joobeseisundis olek, kuulub töötaja delikaatsete and­mete hulka, mille töötlemine on piiratud isikuandmete kaitse seadusega.

Kui töötaja keeldub puhuma tööandja alkomeetrisse, siis töö­andja teda sundida ei saa. On vaieldav, kas töötajate kohustus enne tööle asumist alkomeetris­se puhuda, on seaduslik. Tööta­ja nõusolek on vajalik ka arsti juurde minekuks. Tööandja alkomeetrinäidu fikseerimine ei ole hiljem vaidluse korral määravaks tõendiks, vaid lähtutak­se põhimõttest, et ühelgi tõendil ei ole kindlaksmääratud jõu­du ja õigusmõistja hindab tõen­deid kogumis.

Millised tuvastusviisid on veel? Töötajalt endalt küsitakse seletuskirja ehk töötajale antak­se võimalus fikseerida oma sei­sukoht asjaolude, kohta. Töö­kaaslased saavad olla tunnista­jad, kes märgivad üles tajutavad joobe tunnused: tasakaaluhäi­red, alkoholilõhn, ebaadekvaat­ne kõne jms. Tööandjal on mõistlik joobetunnused doku­menteerida igati eraldi aktiga ja hoolsalt läbi mõelda tõendite vettpidavus.

Tuleb meelde üks Viljandimaa juhtum, mille kohta töötaja väi­tis tööinspektsioonis, et tööle tulles oli ta lihtsalt heas tujus, sest tööle sõites kuulas ta autos naljakat raadiosaadet, kuid tööandja arvas, et töötaja oli joo­bes. Nii lõpetas tööandja tööle­pingu töökohal alkoholijoobes viibimise tõttu. Töötajal on või­malik vaidlustada töölepingu ülesütlemine töövaidlusorganis 30 päeva jooksul ülesütlemisavalduse kättesaamisest.

Kuigi töötaja joobe tuvastami­ne töökohal on keeruline ja de­likaatne teema, ei ole see võimatu. Tööl joobes viibimise kee­lu peamine eesmärk ei ole ju tööandja dokumentide koostamise suur soov, vaid eelkõige töötaja enda ja töökaaslaste ohutus ning takistusteta töö sujumine, mis on seotud ka töö­andja maine, klientide ja part­nerite usaldusega.

Ilmumiskoht: Sakala lisaleht „Koos oleme terved“. Lehe on koostanud Viljandi maavalitsuse tervisetuba. Rahvastiku tervise arengukava 2009-2020 valdkonna „Südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamine“ riikliku alkoholi liigtarvitamise ennetamise kampaania maakondlik tegevus.