Olavi Kärsna, ettevõtlus­konsultant,
Maaleht

Alustuseks tuleb rõhutada kaht asja. Esiteks: ettevõtluses teenitud raha kasutamisel inimese isiklikeks ostudeks tuleb sellelt kunagi makse maksta, ja ravikindlustusest rääkides nii tulu- kui sotsiaalmaksu.

VASTAB
OLAVI KÄRSNA
ettevõtlus­konsultant

Teiseks: sotsiaalmaksu miinimumnõue on sama nii FIE-l kui OÜ omanikul-juhatajal. Vähema raha eest ei anta ravikindlustust kellelegi, kes seda töise tulu maksude eest saab. Fienduse poolel on pensionärid sotsmaksu avansilistest maksetest vabastatud, sest neil on ravikindlustus niikuinii olemas, aga see on hoopis omaette jutt.

FIE maksab aasta sees avansilisi makseid ja teeb järgmise aasta 1. oktoobriks juurdemakse kui vaja. Esimesel tegutsemisaastal maksab FIE ainult sotsiaalmaksu avansilisi makseid, ja esimest korda tuleb tulumaksu maksmine küsimuseks alles teise aasta 15. juunil, kui on II kvartali avansiliste maksete laekumise tähtaeg.

Tulumaksu avansiliste maksete suurus arvutatakse eelmise aasta ettevõtlustulu järgi. Kui aasta lõppes nulli või kahjumiga, ei pea järgmisel aastal tulumaksu avansilisi makseid tegema. Samuti ei pea neid tegema, kui ühe makse arvutatud summa tuleb väiksem kui 64 eurot.

Sotsiaalmaksu avansiliste maksete suurus on seadusega ette kirjutatud ja kõigil aastatel sama: see on parasjagu kehtiva sotsmaksu minimaalse maksu kolmekordne kvartali kohta.

Seda ei suurenda eelmise aasta ettevõtluse tulu ja vähem maksta ei luba seadus. Juhul kui aasta tulu oli nii suur, et sotsmaksu peab minimaalsele lisaks veel juurde maksma, tuleb seda teha järgmise aasta 1. oktoobriks.

Kui tegutseda läbi OÜ, peab ravikindlustuse saamiseks kohe algusest peale igas kuus ära maksma miinimumpalga tulumaksu ja parajasti kehtiva minimaalse sotsmaksu. Kui see maksmata jääb, on tekkinud maksuvõlg. Nii palju, kui mina elu tunnen, on vähemasti alguses lihtsam leida raha kord kvartalis maksmiseks kui kord kuus maksmiseks.

Ja sotsmaksu miinimumnõue on sama nii FIE-l kui äriühingu juhatajal, ärge seda unustage! Väga levinud jutt, et fiendus piinatakse sotsmaksuga surnuks, OÜga on hoopis lihtsam. Jama! Ilma miinimumsotsmaksuta ravikindlustust ei saa. Iseasi on see, et meie seaduste praeguse rakendamise juures saab OÜga läbi ajada ilma endale juhatuse liikme tasu maksmata, kui ravikindlustusest loobuda julgetakse. Kui kaua sellele aga loota võib, ei hakka ennustama.

OÜga on seadusi täites võimalik teha nii, et aasta sees makstakse endale ravikindlustuse saamiseks miinimumpalga jagu juhatuse liikme tasu ja ülejäänud osa rahast võetakse pärast aasta lõppu isiklikku tarbimisse dividendina. Dividendilt tuleb maksta ainult 26,6% tulumaksu ja null sotsmaksu. FIEde tulu osalisest maksustamisest dividendi reeglite järgi on küll aastaid räägitud, kuid ära tehtud pole veel midagi.

Selles osas on küll OÜ läbi tegutsemisel selge pluss. FIE saab osa rahast erikontol hoides maksustamisest kõrval hoida, aga kui seda isiklikuks tarbeks kunagi kasutada, tuleb ära maksta mõlemad maksud. Küll mitte kohe, vaid järgmise aasta 1. oktoobriks.

Teisalt võib öelda, et FIE-l on raha kauem enda käes, sest OÜs tuleb mõlemad maksud juhatuse liikme tasult ja tulumaks dividendilt ära maksta täies ulatuses kohe järgmise kuu alguses.

OÜ läbi tegutsedes tuleb ravikindlustuse saamiseks nii tulu- kui sotsmaks ära maksta sõltumata ettevõtluse käekäigust. FIE saab taotleda tulumaksu avansiliste maksete vähendamist kuni nullini, kui sel aastal ettevõtluse tulu eelmise omast miskipärast palju väiksem on.