Merle Sumil-Laanemaa, Maaleht

Kas võin jääda ennetähtaegsele vanaduspensionile 1. oktoobrist 2013 või pean töötama 1. jaanuarini 2014, et mul oleks 15 aastat staaži? Olen sündinud septembris 1953. Kui jään ennetähtaegsele vanaduspensionile, kas siis arvestatakse minu varem pensionile jäädud kuude arvuks 24 või 36 (−0,4%)? Sest kolme lapse kasvatamise eest oleks õigus vanaduspensionile jääda 62aastaselt. Aga pensioniametist öeldi, et kaht soodustust korraga ei saa.
Maalehe lugeja

VASTAB MERLE SUMIL-LAANEMAA
sotsiaalkindlustus­ameti osakonna­juhataja asetäitja

Ennetähtaegne vanaduspension on vanaduspensioni üks alaliike. Riikliku vanaduspensioni saamiseks kehtib kaks nõuet: vanusenõue ja staažinõue. Pensioni määramiseks peavad olema mõlemad täidetud. Ennetähtaegne vanaduspension määratakse kuni kolm aastat enne vanaduspensioniiga, staažinõudega 15 aastat.

1953. aastal sündinud naistel on õigus ennetähtaegsele vanaduspensionile alates 60. eluaastast, omades vähemalt 15 aastat pensionistaaži.

Mis puutub varem pensionile jäämisse kolme lapse kasvatamise eest, siis siin on küsimus vanaduspensioni kahest eraldiseisvast alaliigist – need on ennetähtaegne vanaduspension ja soodustingimustel vanaduspension.

Ennetähtaegse vanaduspensioni puhul vähendatakse pensioni 0,4% iga kuu eest, mille võrra isik taotles pensioni varem kui riikliku vanaduspensioni määramiseks ette nähtud vanusenõue. Kolme lapse kasvatamise eest on võimalus valida soodustingimusel vanaduspension, mis võimaldab pensionile jääda üks aasta enne vanaduspensioniikka jõudmist.

Kui valite ennetähtaegse vanaduspensioni 60aastaselt, vähendatakse teie pensioni 36 kuu eest. Kui valite soodustingimustel vanaduspensioni, saate pensionile jääda 62aastaselt. Kuid mõlemat soodustust tõepoolest samaaegselt valida ei saa. Määratakse üks riiklik pension inimese enda valikul.