Kuigi ettevõtete teadlikkus 1.veebruarist 2014 jõustuvate SEPA (Single Euro Payments Area) kaasnevatest regulatsioonidest on kõrge, ei ole pooled failimakseid kasutavad ettevõtted veel arendustega alustanud, selgus Swedbanki pangasisesest uuringust, millele vastas ligi 2000 ettevõtet.

Swedbanki arvelduslahenduste müügi- ja teenindusosakonna juhataja Riita Niguli sõnul teeb heameelt see, et uue IBAN kontonumbri osas on teadlikkus kõrge. „Tervelt 64% vastanud ettevõtetest on oma arendustega valmis või on need töös. Kontonumbri muutumine IBANi kujule puudutab kõiki ettevõtteid ja eraisikuid, ning siin on pankadel olnud võimalus ka kõige enam abi pakkuda - ühekaupa makseid sisestavatele ettevõtetele ja eraisikutele asendame vanal kujul kontonumbrid ise internetipangas IBAN kujul kontonumbritega. Kuid ettevõtete andmebaasides, arvetel, blankettidel ja mujal tuleb siiski kontonumbrid asendada ettevõtetel endal ning see on kohustuslik alates 1. veebruarist 2014," selgitas Nigul.

Tema sõnul on kõige suurem ja keerulisem muudatus, mis käesoleva aasta alguses ellu läheb, otsekorralduste asendamine e-arve teenusega. „See tähendab sisulist muutust kõikidele otsekorraldusega koguvatele ettevõtetele. Käimas on üleminekuperiood, kus otsekorralduse maksjalepingud muudetakse ümber e-arve püsimakselepinguteks - nii saavad maksjad jätkata arvete automaatset tasumist. E-arvete üleminevate ettevõtete hulk oli Swedbanki klientide hulgas üle ootuste kõrge - otsekorraldusega maksjatest viiakse ligi 98% e-arvele üle. Üle poolte otsekorraldustega koguvatest ettevõtetest Swedbanki kliendibaasis plaanib e-arve teenuse kasutusele võtta ning nende hulgas on kõik suuremad ettevõtte, kuid ka suur hulk korteriühistuid, lasteaedasid ja huviringe," rääkis Nigul.

„Tänaseks on küll e-arvele üleminekuga seotud taotluste vastuvõtt lõppenud, kuid e-arve edastamise teenusega saavad soovijad liituda ka edaspidi. Usume, et e-arve leiab ettevõtete hulgas kogumislahendusena järjest laiemat kasutust."

Pooled failimakseid kasutavad ettevõtted ei ole veel arendustega alustanud

„Kõige murettekitavam on aga olukord maksete failiformaatidega. Seni Eestis kehtinud failiformaate saab kasutada kuni 1. veebruarini 2015. Ettevõtted peavad oma süsteemides tegema arendusi, et edasipidi hakata makseid saatma panka ISO 20022 formaadis. Küsitlus näitas, et 43% ettevõtetest ei ole vajalike arendustega veel alustanudki," tõi Nigul välja küsitluse tulemuse probleemsema poole.

„Tänaseks on mitmed suuremad majandustarkvarafirmad juba vajalikud arendused oma programmidesse sisse viinud. Swedbanki internetipangas ja automaatkanalis Swedbank Gateway saab juba praegu nii maksete kui väljavõtete puhul ISO formaate kasutada. Soovitame aegsasti uurida oma majandustarkvara partnerilt, kas teie tarkvara toetab uusi formaate ning kui see nii on, siis saate uued formaadid kohe kasutusele võtta. Kui aga ettevõtte tänane tarkvara ei ISO formaate ei toeta, tuleb pöörduda oma tarkvarafirma poole ning uurida kas ja millal tarkavarasse vajalikud arendused sisse viiakse," lisas ta.