Kasulik.ee

Libisemine ja komistamine on kõige levinumad tööõnnetuste põhjused ning seda kõigis sektorites rasketööstusest kontoritööni. Kuigi see võib tunduda uskumatuna, on see tõesti nii. Tööinspektsioon annab kolm lihtsat soovitust, kuidas libisemisest ja komistamisest põhjustatud tööõnnetusi ennetada ning võimalikke riske maandada.

Esiteks, hoia oma töökoht korras. Jälgi, et liikumisteedel ei oleks juhtmeid, voolikuid, kaste või muid takistusi. Olukorra parandamiseks saad lahtise juhtme näiteks hõlpsasti põranda külge teipida, mujalt vedada või ära peita. Kastid tuleks ümber paigutada sinna, kus need kellelegi ette ei jää. Samuti tuleks irvakil olev põrandakatteserv korralikult põranda külge kinnitada!

Teiseks, ära jäta põrandaid liiga märjaks. Korista maha valgunud vedelikud kohe ning pane vajadusel püsti ka ajutised libeduse eest hoiatavad märgid. Põrandad võivad muutuda libedaks ka näiteks väljast toodud lume ja pori tõttu, mispärast on tähtis ruumi sisenedes jalatsitallad puhtaks pühkida. Ka valesti valitud või vales koguses doseeritud pesuvahendid võivad põranda liiga libedaks muuta.

Kolmandaks soovitame kasutada tööks sobivaid jalanõusid. Läbi tuleks mõelda, kas igapäevaseks töökohal liikumiseks sobivad paremini turvajalanõud, kingad või plätud. Lisaks on olemas ka erinevad libisemisvastased tallad või spetsiaalsed jalanõud, mis aitavad libisemisohtu vähendada.

Loe lisa Tööelu.ee portaalist.