Valitsusel on plaan - aidata madalapalgalisi. Kui see läbi läheb, võivad näiteks 480 eurot teenivad lastetud saada 2017. aastal tagasi 700 eurot. Kui palju saaksid riigilt tulumaksu tagasi sina? Vali liugurite abil oma brutopalk ja laste arv.

Mida see kõik tähendab?

* Tulumaksu saaksid tagasi täiskoormusel püsivalt töötavad inimesed, kes teenivad alla 650 euro kuus - umbes sada tuhat inimest Eestis.

* Kui saad ka muid maksuvabastusi (koolituskulude, annetuste, eluasemelaenu intresside mahaarvamine) ja maksad seetõttu vähem tulumaksu, saad ka vähem tagasi.

* Kui saad peale palga ka muid tulusid (ettevõtlustulu, dividendid, tööettevõtulepingud), saad vähem.

* Eelnõu eesmärgiks on Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku erakonna ja Isamaa- ja Res Publica eelnõu järgi «innustada isikuid tööd vastu võtma või tööturul püsima isegi siis, kui töötamise eest saadav tasu on väike».

Väljavõte eelnõu seletuskirjast: (pg 1)

* Kui eelnõu läbi läheb ehk rohkem kui pooled riigikogu liikmed sellega nõus on, saab raha tagasi 2016. aastal töötatud aja ja palga põhjal. Rahandusministeerium saatis eelnõu kooskõlastusele 12. mail.

* Raha saaks tagasi korraga, esitades tuludeklaratsiooni 2017. aasta algul.

* Kui inimene/pere tulu ei saa või kui ta teenib alla alampalga ehk alla 410 euro, siis saab ta riigilt abi juba toimetulekutoetuste süsteemi kaudu, mis samuti arvestab laste arvu.

* On kritiseeritud, et see valitsuse plaan võib suurendada ümbrikupalkade jagamist, sest kasulikum on saada ametlikut alla 650 euro kuus ning ülejäänud mustalt.

* Kuna need, kellel on kaks või enam last, maksavad teise lapse maksuvabastuse tõttu niikuinii vähem tulumaksu, on neile tehtav tagasimakse väiksem (nad saavad tulumaksu tagasi laste maksuvabastuse kaudu).

* Sellepärast ongi nii, et kõige rohkem võidaksid valitsuse uue plaaniga just lastetud või ühe lapsega inimesed:

*Tulumaksu tagastuse juures võetakse aluseks: töötatud aeg, töötaja sissetulek, riigieelarvega kehtestatud töötasu alammäär, arvestuslik elatusmiinimumil põhinev tagasimakse määr ja valitsusliidu tegevuskavas sätestatud koefitsent 0,35.

** Vabandame, kalkulaator hetkel mobiilis ei toimi.

Autor: Marian Männi
reporter