Homer Nõuanne

Kodukontori loomine ja sinna hea kvaliteetse valgustuse planeerimine osutub lihtsaks kui seda saab kavandada juba ehituse algstaadiumis.

Sel juhul peaksime teadma kodus töötamise töö iseloomu, kas vajame enamik aega laua ja arvutikuvari taga istumiseks või saame puhkenurgas meilid saadetud-vastuvõetud. Või hoopis oleks hea suur lauapind suuremõõduliste plaanide ja kavandite joonestamiseks ja värvimiseks. Sellest sõltub kui palju peab ruumi lisama kunstvalgust, milline toon peaks valgusel olema, kust suunata valgust töölauale ning kuidas anda ruumi üldvalgus, et vältida liigseid peegeldusi, kontrastide ja varjude tekkimist.

Siis on võimalik paigutada töölaud ja tool vastavalt päikesevalgusele, ruumi suurusele ja plaanile nii, et tagada kodukontori kvaliteetne mitmekihiline valgustus, mis tagaks tööpäeva vältel hea meelestatuse, stressivaba oleku.

Siis saab töötamiseks luua nõuetekohased valgustingimused, mida kontorites ikka töölaua juures arvestatakse. Arvestatakse peegeldustega, valguse räiguse ja suunaga ning valgustugevusega ja valgustihedusega (mõõtühik lx). Täpsust nõudvate töökohtade puhul arvutatakse veel värviesitus, et viimane oleks võimalikult loomulik (mõõtühik Ra). Oluliseks aspektiks mõnede töökohtade puhul võib osutuda ka õige värviedastuse kasutamine (CRI).

Artikkel jätkub, edasi saab lugeda originaalis

https://www.city24.ee/et/kinnisvarauudised/10063/kuidas-valgustada-kodust-tookohta?utm_campaign=pikaajaline&utm_source=Delfi&utm_medium=arileht_news&utm_content=10063