Ema pärast lapse 3-seks saamist

  • marge
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
21 aastat 2 kuud tagasi #17574 lisas marge
Käisin enne lapsepuhkusele jämist 3 aastat tööl. Nüüd saab laps 3-seks. Kas vana töökoht võib töölepingu ühepoolselt ära lõpetada? Ise ma sinna enam tööle ei tahaks minna. Pärast töötuks registreerimist hakkan vist saama töötuskindlustust. Kui palju hakkan saama? Kas 50% miinimumpalgast või võetakse aluseks minu 3 aasta tagune palk?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • palk.ee
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
21 aastat 2 kuud tagasi #17579 lisas palk.ee
palk.ee vastas teemale Ema pärast lapse 3-seks saamist
Tööandjal ei ole Teie kirja põhjal mingit seaduslikku alust, et Teiega tööleping ühepoolselt lõpetada.

Töölepingu seadusest:
§ 92. Töölepingu lõpetamine raseda või isikuga, kes kasvatab alla kolmeaastast last

(1) Tööandjal on keelatud lõpetada tööleping raseda või isikuga, kes kasvatab alla kolmeaastast last, välja arvatud § 86 punktides 1-2, 5-8 ja 11 ettenähtud alusel.

(2) Töölepingu lõpetamine käesoleva paragrahvi 1.lõikes mainitud töötajatega § 86 punktides 1-2 ja 5-8 ettenähtud alustel on lubatud üksnes tööandja asukoha (elukoha) tööinspektori nõusolekul.

Töölepingu seadusest
§86. Tööandja algatusel töölepingu lõpetamise alused

Tööandja võib lõpetada määramata kui ka määratud ajaks sõlmitud töölepingu enne lepingutähtaja möödumist:
1) ettevõtte, asutuse või muu organisatsiooni likvideerimisel;
2) tööandja pankroti väljakuulutamisel;
3) töötajate koondamisel;
4) töötaja mittevastavusel oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu;
5) katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu;
6) töötajapoolsel töökohustuste rikkumisel;
7) töötaja suhtes usalduse kaotamisel;
8) töötaja vääritu teo tõttu;
9) töötaja pikaajalise töövõimetuse tõttu;
10) töötaja vanuse tõttu;
11) põhikohaga töötaja töölevõtmisel;
12) töötaja korruptiivse teo tõttu.

Kui Te ei soovi enam endise tööandja juures töötada, siis tuleb Teil endal leping lõpetada.
Töölepingu seadusest:
§ 79. Määramata ajaks sõlmitud töölepingu lõpetamine töötaja algatusel
lõige 2:Kui määramata ajaks sõlmitud töölepingu lõpetamise põhjuseks on töö jätkamist takistav haigus, invaliidsus, haige või invaliidistunud perekonnaliikme hooldamise vajadus või õppima asumine, teatab töötaja lepingu lõpetamisest tööandjale vähemalt viis kalendripäeva ette. Samas korras võib töölepingu lõpetada ka naine, kes kasvatab alla kolmeaastast last.

Järgnevalt väljalõige Eesti Töötukassa koduleheküljelt:

Töötuna registreerimine :
Töötuskindlustushüvitise saamiseks peab inimene end kõigepealt olema töötuna arvele võtnud kohalikus tööhõiveametis, kus ta esitab ka avalduse töötuskindlustushüvitise taotlemiseks.


Kindlustusstaaź:
Töötuskindlustushüvitisele tekib õigus inimesel, kes on töötanud ja töötuskindlustusmakset tasunud vähemalt 12 kuud töötuks jäämisele eelnenud 24 kuu jooksul.

Kindlustusstaaźi hakatakse uuesti arvestama pärast iga töötuskindlustushüvitise maksmise juhtumit. See tähendab, et iga järgmine kord tekib õigus töötuskindlustushüvitisele, kui inimene on pärast viimast töötuks olemise aega töötanud ja kindlustusmakseid tasunud jällegi vähemalt 12 kuud.

Erand tehakse kindlustatule, kes jääb uuesti tööta 12 kuu jooksul viimasest töötuna arvele võtmise päevast arvates. Kui ta ei saanud eelmisel töötuse perioodil hüvitisi maksimaalselt võimaliku aja vältel, makstakse talle nüüd töötuskindlustushüvitisi kuni seaduses sätestatud päevade arvu täitumiseni.


Töö kaotamise põhjus:
Töötuskindlustushüvitistele ei ole õigust inimesel, kes lahkus töölt omal soovil või kelle tööleping lõpetati töötaja vääritu teo, töökohustuste mittetäitmise või usalduse kaotuse tõttu.


Aktiivne töö otsimine:
Töötuskindlustushüvitise saamiseks peab inimene olema kohalikus tööhõiveametis töötuna registreeritud, aktiivselt tööd otsima ning olema valmis võimalusel koheselt tööle asuma. Töötuskindlustushüvitise maksmine lõpetatakse, kui kindlustatu ei pöördu tööhõiveametisse määratud ajal vähemalt kord 30 päeva jooksul.


Sobiva töö vastuvõtmine:
Töötuskindlustushüvitise maksmine lõpetatakse, kui kindlustatu keeldub talle tööhõiveameti poolt pakutud sobivast tööst. Tööturuteenuse seaduse kohaselt on sobiv töö "töö, mida tööhõiveamet peab isikule kohaseks tema haridust, erialaoskusi, töökogemust, terviseseisundit, soolist sobivust ning elukoha ja töötamiskoha vahemaad arvestades".

Kokkuvõttes ei ole Teil praegu õigust töötuskindlustust saada, sest Teil puudub vajalik kindlustusstaaž. Töötuskindlustuse seadus hakkas kehtima alles 2002 jaanuarist,s.t kuna Te lapsega kodus olete olnud ja Te pole maksnud töötuskindlustuse makset, siis Teil ei ole ka kindlustusstaaži.

Töötu abiraha jääb alles ning seda makstakse:

* töötule, kellel ei teki õigust saada töötuskindlustushüvitist, kuna tal kas ei ole nõutud kindlustusstaaźi või ta lahkus töölt omal soovil või tööleping lõpetati tema enda süülise käitumise tõttu (vääritu tegu, töökohustuste mittetäitmine, usalduse kaotus)

* töötule, kes on juba saanud töötuskindlustushüvitisi seaduses ette nähtud maksimumperioodi vältel, kuid pole tööd leidnud. Sel juhul makstakse abiraha kuni 270. päeva täitumiseni, mis on maksimaalne abiraha saamise aeg.

Töötu sotsiaalse kaitse seadusest:
§ 6. Töötu riikliku abiraha määr ja abiraha maksmise aeg

(1) Töötu riikliku abiraha määrab, arvutab ja maksab töötu elukohajärgne tööhõiveamet. Abiraha makstakse töötu elukohajärgse tööhõiveameti kaudu töötu soovil tema pangakontole või posti teel.

(2) Töötu riikliku abiraha määra kehtestab Vabariigi Valitsus.

(3) Abiraha makstakse töötuna arveloleku ajal üldjuhul kuni 270 päeva. Töötul, kellele töötuskindlustushüvitist maksti lühema perioodi jooksul kui 270 päeva, on õigus abirahale kuni 270 päeva täitumiseni. Abiraha hakatakse arvestama kaheksandast päevast selle määramisest arvates.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • eidu
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
21 aastat 2 kuud tagasi #17638 lisas eidu
eidu vastas teemale Ema pärast lapse 3-seks saamist
Kõik jutt on alla 3.a lapsega emale. Kui laps saab kolm ja sa tööle ei ilmu, võiks kõne alla tulla vallandamine. Seega kirjuta ise lahkumisavaldus vist 5 päeva enne lapse 3.a saamist.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.