Tööseisak

  • Ivo
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
21 aastat 2 kuud tagasi #17645 lisas Ivo
Ivo lõi teema Tööseisak
Kui firmas on tööseisak seoses näiteks tellimuste puudusega ja töötajad peavad olema kodus, siis kas ja mille alusel peab tööandja maksma selle eest töötajatele hüvitust?

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • palk.ee
  • Teema autor
  • Külastaja
  • Külastaja
21 aastat 1 Kuu tagasi #17692 lisas palk.ee
palk.ee vastas teemale Tööseisak
Kui tellimuste puudusega on tekkinud tööseisak, siis tööandja võib töötajat suunata teisele tööle, rakendada osalist tööaega või saata töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele.
Kui töötajad peavad olema kodus, siis peaks rakendama osaliselt tasustatava puhkuse andmist.
Töölepingu seadusest:
§ 68. Osalise tööaja rakendamine või osaliselt tasustatava puhkuse andmine töömahu või tellimuste ajutisel vähenemisel

(1) Töömahu või tellimuste ajutisel vähenemisel on tööandjal oma asukoha (elukoha) tööinspektori nõusolekul õigus kokkuleppel töötajaga kehtestada töötajale kuni kolmeks kuuks aastas osaline tööaeg või saata töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele samaks tähtajaks. Tööinspektorilt nõusoleku taotlemisel esitab tööandja põhjenduse töö jätkamise võimaluste kohta ning töötajaid esindava organisatsiooni või isiku arvamuse.

(2) Osalise tööaja kehtestamisest või osaliselt tasustatavale puhkusele saatmisest on tööandja kohustatud teatama töötajale kirjalikult vähemalt kaks nädalat ette. Töökorralduse nimetatud muudatustega mittenõustumisel on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamist § 82 alusel.

(3) Käesoleva paragrahvi alusel rakendatava osalise tööaja kestus ei või olla alla 60% töölepingus ettenähtud tööaja normaalkestusest ja osaliselt tasustatava puhkuse ajal makstav puhkusetasu ei või olla väiksem kui 60% miinimumpalgast.

(6) Kui tööandja rakendab osalist tööaega või saadab töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele ilma töötaja või tööinspektori nõusolekuta, siis on tööandja kohustatud töötajale maksma hüvitust saamata jäänud palga ulatuses.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.