Agne Narusk

Millal käib õppiva töötaja koolitustasu erisoodustusmaksu alla ja millal mitte?

“Meie töötaja läheb õppima kõrgkooli ja firma otsustab tema koolikulud kinni maksta. Kas tegemist on erisoodustusmaksu juhtumiga? Eriti kui lisada, et õpitav on lisaeriala ja pole kuidagi seotud tema praeguse töökohaga,” seisab toimetusele tulnud e-kirjas. Samateemaliste kirjade hulk näitab, et tegemist on kaunis segase küsimusega.

Rödl & Partneri maksukonsultandi Virve Aru vastus on lihtne ja lühike: maksustamisele ei kuulu tööalane koolitus. “Täiskasvanute koolituse seadus sätestab, et töö-alane koolitus on selline koolitus, mis võimaldab kutse-, ameti- või erialaste oskuste ja vilumuste omandamist ja täiendamist, samuti ümberõpet kas töökohas või koolitusasutuses,” räägib Aru teema lahti. “Kõrgkoolis õppimisega seotud kulude hüvitamine tööandja poolt on erisoodustus tulumaksuseaduse para-grahvi 48 lõige 4 punkt 10 alusel.”

Küsimused siinkohal ei lõpe. Kui töötaja lihvib kõrgkoolis oma tööalaseid teadmisi, kas see on siis tööalane koolitus? Või kui töötajal on erialane haridus omandamisel, kas ehk see on tööalane koolitus? Et kui tööalast koolitust teeb kõrgkool, siis see nagu enam ei olegi tööalane koolitus?

Aru toob vastuseks näite elust enesest: “Kui ajakirjaniku kõrgkoolis õppimise kulud maksab tööandja, on see erisoodustus. Sest täiskasvanute koolituse seaduse alusel on see tasemekoolituse kulu. Tasemekoolituse kulude hüvitamine on erisoodustus tulumaksuseaduse paragrahvi 48 lõige 4 punkt 10 alusel.” Kui aga kõrgkool korraldab seminare või õppepäevi, on mõningatel juhtudel tegemist tööalase koolitusega.

Aga keeleõpe?

Kokkuvõtteks: erisoodustusena käsitletakse seda, kui töötaja omandab haridusteel uut taset.
“Tööalane koolitus on siiski konkreetse töötaja ameti- või tööoskuste lihvimine. See pole hariduse omandamine selleks, et ta üldse seda tööd oleks võimeline tegema. See pole ka töö taotlemise eelduseks olnud vajaliku haridustaseme saavutamine,” räägib Virve Aru.

Ometi küsimused ei lõpe. Töötaja keelteoskus on teatavasti firma tõrgeteta toimimiseks hädavajalik. Seega on tegu maksuvaba tööalase koolitusega? “Vastus sõltub sellest, kas keelteoskuste lihvimine on konkreetse firma ettevõtluseks hädavajalik,” selgitab Virve Aru. “Kui vastus on jah, pole tegemist erisoodustusega. Paljudel juhtudel ei ole erisoodustus näiteks inglise keele oskuse täiendamine, sest seda vajab oma tegevuses enamik ettevõtteid. Vastupidiseks näiteks toon kas või jaapani keele õppimise kulude hüvitamise, mille puhul tuleb firmal siiski tõestada, miks just jaapani keele õppimise kulud on ettevõtlusega seotud kulud ehk miks see pole erisoodustus.”

Kasulik - Abi saab neljast seadusest

Koolitusega seotud küsimustele leiab vastused järgmistest seadustest:
•• täiskasvanute koolituse seadus
•• tulumaksuseadus
•• palgaseadus
•• puhkuseseadus