Õigesti vormistatud tööleping aitab ära hoida töösuhtes tekkida võivaid vaidlusi, kahjuks kohtab praktikas hulgaliselt näiteid tööandja seadusetundmatusest või -hoolimatusest.

Töölepingu seaduse järgi peab töölepingusse kirja panema järgmised punktid:

• Poolte andmed (nimi, isikukood või registreerimisnumber, elu- või asukoht).

• Töölepingu sõlmimise ja töötaja tööleasumise aeg: kui tööleping on seoses muudatustega kogu teksti osas täielikult ümber vormistatud, siis lepingu sõlmimise ja töötaja tööleasumise kuupäev jääb ikka samaks. Vana lepingut ei lõpetata, sinna teeb tööandja märke uue redaktsiooni allakirjutamise kohta.

• Tähtajalise töölepingu korral töölepingu kestus ja alus. Määratud ajaks võib töölepingu sõlmida teatud töö tegemise ajaks (kui see töö on aga tööandja põhitegevus, nt ehitamine või kauplemine, siis ei ole tähtajalise töölepingu sõlmimine põhjendatud), ajutiselt äraoleva töötaja asendamiseks, tööde mahu ajutisel suurenemisel, hooajatööde tegemiseks ja seaduste või valitsuse määrustega ettenähtud juhtudel.

• Ameti- või kutsenimetus või kvalifikatsiooninõuded ja tööülesannete kirjeldus.

• Töö tegemise koht või piirkond.

• Palgatingimused: lepingus peab olema palgamäär rahalises väljenduses, makstavad lisatasud, juurdemaksete tegemine, palga arvutamise kord.

• Tööajanorm, mis peab olema kokku lepitud suhtena riiklikku tööajanormi. Ei piisa määratlusest «osaline tööaeg» – selle suurus lepitakse kokku täpse suhtena riiklikku tööajanormi. Ületundide tegemist, st töötamist üle kokkulepitud tööajanormi ei tohi töölepingus kokku leppida.

• Töötaja põhi- ja lisapuhkuse kestus, samuti alused lisapuhkuse andmiseks. Põhipuhkus on 28 kalendripäeva, teatud kutsealade töötajatel on pikendatud põhipuhkus. Lisapuhkus tuleneb erilise loomuga, raskest/tervistkahjustavast tööst või antakse kollektiivlepingu alusel. Lisapuhkuse andmise alus tuleb kirja panna.

• Töölepingu lõpetamise etteteatamistähtajad, nende tähtaegade määramise alused.

• Töötaja töötamise korral välisriigis kauem kui üks kuu sisalduvad töölepingus lisaks veel järgmised andmed: välisriigis töötamise kestus, palga maksmise vääring, välisriigis viibimisega seotud lisatasud, hüvitised ja erisoodustused ning välisriiki tööle suundumise ja sealt tagasipöördumise tingimused.

• Töölepingus võivad olla kokkulepped ka muudes küsimustes: töö eritingimused (töö lähetustega või vahetustes, töötamine õhtusel-öisel ajal, katseaja kestus, töötaja kohustus end kutsealaselt täiendada, kohustus hoida tööandja äri- ja tootmissaladusi, kohustus mitte osutada konkurentsi).

Allikas: Neenu Pavel, Tartumaa tööinspektsiooni jurist


Maie vastas teemale: #27398 18 aastat 3 nädalat tagasi
Tööleping lõpetatakse sel kuupäeval mis on avalduses kirjas, haigusleht ei mõjuta.
Juhul kui on kasutamata puhkust tuleb see kinni maksta,haigusleht ei loe!
liis vastas teemale: #27397 18 aastat 3 nädalat tagasi
andsin tööandjale lahkumise avalduse,et kaks nädalat olen tööl tema rahuldas selle.Kahjuks ma jäin haigeks,olen haiguslehel. kas see mõjutab minu lõpparvet.Selles mõttes,et kas lõpparve kuupäev läheb edasi,või jääb samaks mis avalduse peale on kirjutatud.Ja seoses haiguslehel olles,kas tööandja võib lõpu raha vähem maksta,näiteks ei maksa puhkuse raha?
Mann vastas teemale: #27117 18 aastat 1 Kuu tagasi
Siin on tegemist Eesti Vabariigi töölepingu seaduse rikkumisega:
Rikutud on:

Paragrahv 28. Töölepingu vorm

(1) Tööleping sõlmitakse kahes eksemplaris, millest üks jääb töötajale, teine tööandjale. Ainult töö tegemiseks, mille kestus ei ületa kaht nädalat, võib töölepingu sõlmida suuliselt.

(2) Tegelikult tööle lubamine tööandja poolt on võrdsustatud töölepingu sõlmimisega, sõltumata töölepingu vormistamisest. Sel juhul vormistatakse tööleping kirjalikult tingimustel, mida tegelikult kohaldati. Kui tegelikud tingimused olid töötaja jaoks halvemad seaduses, haldusaktis või kollektiivlepingus ettenähtust, kohaldatakse vastavat seadust, haldusakti või kollektiivlepingut.

(3) Töölepingu vormistamata jätmine või nõuetevastase vormistamise eest kannab tööandja haldusvastutust.

Seega, oled sa töötanud antud ettevõttes kaks aastat, su tööstaash on sama kaua jooksnud ja kui leping on vormistamata, vastutab selle eest tööandja. Soovitan sul viimast korda tööandjalt küsida kas ta annab sulle töölepingu või ei. Ja kui sa seda siis ikka ei saa võta ühendust tööinspektsiooniga, küll nemad sind aitavad. Ja kaotada saab ainult tööandja.
Pea meeles, et tööandja peab ka tööraamatusse kande tegema, kui sul seda pole siis peab tööandja selle sulle väljastama ja tööle asumise kande sisse tegema - jälgi kande kuupäeva, see peab olema sama millal tööle asusid. (Ja kui kunagi töölt ära lähed siis kah lõpetamise kande muidugi). Jõudu!
Maie vastas teemale: #27114 18 aastat 1 Kuu tagasi
Ega hästi ei kujuta sellist olukorda ette,aga mida teha? Kas palk ikka kantakse panka või antakse lihtsalt peopeale? Juhul kui palk on läinud panka saab sealt väljavõtte võtta,et see asutus on palka teie arvele kandnud ja siis teatada vaikselt tööandjale,et peab vist tööinspektsioonist järgi uurima kuidas asjad käima peavad. Minu tarkus on liiga väike nii tobeda asja kohta,ootame ehk võtab keegi targem veel sõna.
LIIS vastas teemale: #27112 18 aastat 1 Kuu tagasi
Aga kui tööandja ei anna töölisele töölepingut. Isegi siis kui töötaja on pidevalt kusinud töölepingut.Kas on selle kohta midagi kuidas ma saan tööandjalt töölepingu.Olen juba kaks aastat töötanud selles firmas ja kui lähen sellise juttuga et tahan töölepingut siis nad muidgui räägivad et saad.Kaks aastat juba saan.Mida teha et tööandja annak töölepingu.
Maie vastas teemale: #26827 18 aastat 2 kuud tagasi
Selles ei peaks küll midagi keerulist olema. Firma on ju äriregistris registreeritud ja see nr ei ole ju salastatud seda võib saada iga firma kirja pealt.
Janar vastas teemale: #26823 18 aastat 2 kuud tagasi
aga kust sa selle registrinumbri saad?
kurb lugu vastas teemale: #26732 18 aastat 2 kuud tagasi
Hämmastav!
Maie vastas teemale: #26729 18 aastat 2 kuud tagasi
Aitüma selgitamast! Ärge rohkem laske ennast segada!Jõudu tööle!
Maie vastas teemale: #26727 18 aastat 2 kuud tagasi
Seda minagi! Pr.Niina Siitam ütles aga,et kui te just endas kindlaks jääte mis siis ikka,aga seaduses on ka seda mõeldud,et nagu üle 2 korra ei tohiks ka pikendada. Korra saime töövaidluses küll õiguse,aga kindlat ei ole midagi.Jõudu!
arumaeisa vastas teemale: #26725 18 aastat 2 kuud tagasi
Maie miks sa aru ei sa!

Seaduses on ju kirjas :
(1) Töölepingus peavad olema järgmised tingimused ja andmed:
1) poolte andmed (nimi, isikukood või registreerimisnumber, elu- või asukoht);

Leping sõlmitakse KAHE poole vahel, sulgudesse on pantud mis andmed peavad olema MÕLEMA POOLE LAHTRIS mitte kahe poole peale kokku üks.
Urve vastas teemale: #26724 18 aastat 2 kuud tagasi
Midagi ei saa, tähtajalisel töölepingul on uus pikem tähtaeg.
Maie vastas teemale: #26721 18 aastat 2 kuud tagasi
Aitüma reageerimast,hea et sai lahti räägitud.
Tähtajalise töölepingu tähtaja muutmisega (saime järgmise objekti ja muutsime töölepingus tähtaega) oli au käia töövaidluses ja saime õiguse. Kas keegi on süvenenud sellesse TLS § 27 lg 4. Seal on selge sõnaga öeldud,et töölepingu sõlmimine lotakse järjestikuseks kui ühe töölepingu LÕPETAMINE ja JÄRGMISE SÕLMIMISE vahel periood ei ületa kahte kuud. Mis siis saab kui teha nii,et muuta töölepingut s.t.pikendada tähtaega?
Maie vastas teemale: #26718 18 aastat 2 kuud tagasi
Mul hakkas lausa häbi,et ma nii arusaamatu olen,aga - poolte andmed
Tööandja - registrinumber
Töötaja - isikukood
ja kas ma tõesti saan täiesti valesti aru- nüüd on mul valida kas
1.registrinumber VÕI
2.isikukood .
Vabandan ,kui ma oma võhiklikusega kedagi häirisin.Jään ikkagi kõigele vaatamata oma arvamuse juurde.
POOLTE ANDMED: isikukood JA registrinumber.
Sama ka elukoht VÕI asukoht(vaja on ju kahte aadressi) üks firma , teine töötaja oma.
imelik vastas teemale: #26712 18 aastat 2 kuud tagasi
Arvan: Neenu Pavel on silmas pidanud seda, et ehitusfirma ei tohi sõlmida tähtajalist töölepingut ühe ja sama töötajaga iga objekti jaoks eraldi. Aga kui teil on vaja ainult ajutist abiväge siis pole küll keelatud tähtajaga tööleping.

to kessu
!!!(Kus see kirjas on, et ei ole lubatud?)!!!

Maie küsimus tuleneb (põhineb) artiklil " "Kuidas vormistada korrektset töölepingut".
Urve vastas teemale: #26710 18 aastat 2 kuud tagasi
Töölepinguseadus §27:
(2) Määratud ajaks võib töölepingu sõlmida:
1) teatud töö tegemise ajaks;
2) ajutiselt äraoleva töötaja asendamiseks;
3) tööde mahu ajutisel suurenemisel;
4) hooajatööde tegemiseks;
5) kui töölepingus nähakse töötajale ette erisoodustused (väljaõpe tööandja kulul, tööandja loobumine töölepingu lõpetamisest töötaja koondamise tõttu jms.);
6) seadusega, samuti vabariigi valitsuse määrustega ettenähtud juhtudel.

Mitte keegi ei keela konkreetsele objektile seoses töömahu suurenemisega või teatud töö tegemise ajaks lisatööjõudu palgata.
Ma arvan, et silmas peeti seda, et ei vormistataks töölepingut lihtsalt ehitustöölisega ja tähtajaga, sest kui üle kahe korra järjest on tähtajaga tööleping sõlmitud, siis loetakse leping tähtajatuks.
imelik vastas teemale: #26708 18 aastat 2 kuud tagasi
Mina ei saa Maie sinu murest aru.
Töötajal(füüsiline isik) on ainult isikukood ja tööandjal(juriidiline isik) on ainult registreerimisnumber.
Ainus kus võib tekkida VÕI valik on tööandjast FIE-ga kellel on mõlemad kui FIE on reg. ka äriregistris.
Urve vastas teemale: #26707 18 aastat 2 kuud tagasi
Millist tähte sa üritad närida? Töölepingu sõlimisel peab töölepingusse kirjutama poolte andmed. Mina FIE palkasin endale töötaja, ma ei ole äriregistris registreeritud ja mul ei ole registrikoodi - loomulikult kirjutan oma isikukoodi. Mina oü personaliosakonna juhatajana vormistan töölepingut ja oül ei ole isikukoodi - kirja läheb regitrikood.
kessu vastas teemale: #26706 18 aastat 2 kuud tagasi
Kus see kirjas on, et ei ole lubatud? Ikka on lubatud! Ja just nimelt võibki nii sõlmida tähtajalise, et kuni objekti valmimiseni. Lihtsalt määratud ajaks lepinguid ei või sõlmida järjestikuliselt, kui ma nüüd õigesti mäletan siis rohkem kui kolm korda.
liisa vastas teemale: #26705 18 aastat 2 kuud tagasi
Aga milline se inimese registrinumber siis on? Pole kuulnudki!!!!
Ma arvan, et seadus peab seda silmas, et registrinumber juriidilise isiku puhul. Ja isikukood on ju füüsilise isiku puhul.
Maie vastas teemale: #26704 18 aastat 2 kuud tagasi
Kas keegi selgitaks mis ajast ei ole lubatud ehitusel vormistada tähtajalist töölepingut ja kuidas sellest aru saada. Ehitusfirma esitas hinnapakkumise ja sai objekti ehitamise õiguse endale nüüd selgus aga ,et see on palju suuremahulisem kui eelmised objektid on olnud.Edasi, tööandja võtab endale täiendavalt töötajaid juurde selle konkreetse objekti ehitamise jaoks. Sellest artiklist loen ,et seda enam ei tohigi teha sest on tegemist n.n. põhitegevusega. Ootan targemate sõnavõttu.
Maie vastas teemale: #26701 18 aastat 2 kuud tagasi
See tundub muidugi tähenärimisena,aga mind häirib pidevalt,et seaduses on kirjas
isikukood VÕI registrinumber!
Mina kui personalitöötaja võin nüüd valida kas panen töölepingule isikukoodi VÕI registrinumbri. Juhul kui tööinspektsioon tuleb kontrollima ja minul on ainult üks neist nõutud numbritest , siis minu arusaamise järgi ON MINUL TÄIELIK ÕIGUS. Näiteks kui mulle antakse valida õun VÕI pirn,siis ma valin neist ÜHE!!!! Teksti puhul õun JA pirn = 2.
Kas tõesti kedagi ei häiri et seaduses on selline tobe näpukas?