Taivo Ruus, advokaadi-büroo Ruus, Koch & Partnerid vandeadvokaat:

** Kuidas pean toimima, et saada töövaidluskomisjoni jutule?

Kui teil on tekkinud tööandjaga vaidlus mõne töösuhteid reguleeriva seaduse, töölepingu tõlgendamise või täitmise üle ja te ei suuda vaidlust omavahel lahendada, võite valida, kas pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse. Kui vaidlus puudutab ebavõrdset kohtlemist, võite pöörduda ka õiguskantsleri poole.

Töövaidluskomisjon ei lahenda vaidlusi rahaliste nõuete üle, mis ületavad 50 000 krooni, selliseid nõudeid saab vaidlustada vaid kohtus.

Töövaidluste lahendamist reguleerib individuaalse töövaidluse lahendamise seadus. Avaldus tuleb esitada töötaja töökohajärgsele komisjonile kirjalikult ja kahes eksemplaris.

Avaldusse tuleb märkida nii teie kui tööandja isiku- või registrikood, elu- ja asukoht ning teadaolevad kontaktandmed. Oma nõudmine tuleb kirja panna selgelt ja ühemõtteliselt, rahalise nõude korral tuleb märkida konkreetne nõudesumma. Nõude aluseks olevaid asjaolusid ehk teile osaks saanud ülekohut tuleb kirjeldada võimalikult täpselt ja selgelt.

Avaldusele tuleb lisada dokumentaalsed tõendid, mida peate oma nõude põhjendamiseks vajalikuks, ning avaldusest peab nähtuma, millist asjaolu te mingi dokumendiga soovite tõendada. Esitada võib dokumentide koopiad, kuid komisjoni istungile tuleks originaalid kaasa võtta.

Vaidlustades distsiplinaarkaristust, töölepingut või töösuhte lõpetamist, tuleb lisada ka karistamist ja töölepingu lõpetamist tõendavad dokumendid. Kui soovite, et kuulataks ära tunnistajad, peate teatama ka nende andmed. Riigilõivu komisjonile kaebust esitades tasuma ei pea.

Tähtis on esitada kaebus töövaidlusorganisse õigel ajal, nõuete esitamiseks on enamasti ette nähtud neli kuud. Erandina saab töölepingu lõpetamist vaidlustada ühe kuu jooksul ja palga maksmise nõuet kolme aasta jooksul päevast, mil te ülekohtust teada saite või teada saama pidite.

Kui avaldus esitatakse pärast seadusega ettenähtud tähtaja möödumist, asub komisjon seda küll menetlema, ent kui vastaspool nõuab, jätma aegumise tõttu nõude rahuldamata.