Kadri Klettenberg-Paas
haigekassa kommunikatsioonispetsialist

Ravikindlustuse saamiseks on oluline, milline leping hooajatöötajaga sõlmitakse, sest alla kolmekuulise töövõtulepinguga töötajale ravikindlustus ei laiene.

Tööandja peab inimesed haigekassas arvele võtma, kui nendega on sõlmitud tööleping pikema kui ühekuulise tähtajaga või määramata ajaks.

Õigus kindlustusele on üle kolmekuuse või tähtajatu võlaõigusliku lepingu alusel töö- või teenustasusid saavatel inimestel, kes pole füüsilisest isikust ettevõtjad ning kelle eest on teine lepingupool kohustatud maksma sotsiaalmaksu vähemalt 1400 krooni pealt (st sotsiaalmaksu peaks maksma vähemalt 462 krooni).

Tööandjal on kohustus võtta töötaja arvele seitsme kalendripäeva jooksul pärast töötaja tööle või teenistusse asumist. Kui seda ei tehta ning seetõttu saab töötaja kahju, siis peab tööandja hüvitama töötajale tekkinud kahju.

Sama oluline on ka töötaja kindlustuse õigeaegne lõpetamine, sest unustamise korral võib haigekassal tekkida nõudeõigus tööandja vastu. Sotsiaalmaksu maksmine või mittemaksmine töötasudelt ei anna automaatselt kindlustust.

Kui tööandja jäi suvel oma palgalise abilise tööga rahule ning otsustab tema tähtajalist töölepingut pikendada või muuta see tähtajatuks, siis peab sellest haigekassast teavitama. Ka alaealisi peab haigekassas arvele võtma, kui neil on selleks õigus. Kuigi neil on alla 19aastase inimesena tõenäoliselt ravikindlustus olemas, siis võttes nad arvele kindlustatuna, on neil õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitisi.

Aeg määrab kindlustatuse

näited
- Jaanika ja Peeter võeti tähtajalise töölepinguga tööle. Esimene 1. juunist 30. augustini ja teine 1.- 27. juunini. Esimesel juhul peab tööandja võtma Jaanika arvele haigekassas, teisel ta seda teha ei tohi.
- Karl on neljakuuse töövõtulepinguga andmesisestaja. Kuna ta töötasu sõltub sisestatud andmete hulgast, siis pole teisel poolel kohustust maksta talle igal kuul vähemalt 1400 krooni. Seega puudub alus teda haigekassas arvele võtta.
- Piret võeti kaheks kuuks töövõtulepinguga tööle. Hoolimata talle makstava tasu suurusest, ei tohi tööandja teda haigekassas arvele võtta, sest ta lepingu kestus pole piisavalt pikk - vaja oleks kolme kuud.
Allikas: haigekassa