Helve Toomla

•• Vahetasin töökohta ja mind pandi uues kohas töökeskkonnaspetsialistiks. Töölepingus seda ei ole. Tean, et mu vanas töökohas sai selle ameti inimene ka lisatasu. Siit küsimus: kas ülemus võib mind lihtsalt töökeskkonnaspetsialistiks määrata, kas on vaja minu nõusolekut, kas mul on õigus nõuda lisatasu?

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse kohaselt võib tööandja ise täita töökeskkonnaspetsialisti kohustusi, kui ta on saanud vastavat koolitust, võib selle spetsialisti võtta eraldi ametikohale või määrata pädeva inimese oma töötajate hulgast. Viimasel juhul täidab inimene töökeskkonnaspetsialisti ülesandeid lisatööna. Kindlasti tuleb lisatöö tegemises kokkuleppele jõuda.

Palgaseaduses on öeldud: kui töötaja teeb talle kindlaksmääratud töö ajal tööandja taotlusel töölepingus ettenähtuga võrreldes lisatööd, suurendatakse tema palka või makstakse talle lisatasu poolte kokkuleppega kindlaksmääratud suuruses. Seega on küsijal alus nõuda lisatasu või palgamäära tõstmist, kuid selle suurus tuleb kokku leppida.