Luule Käis
jurist

Millal võib puhkuseraha maksta töötajale kahes osas?

Puhkuseseaduse paragrahv 24 kohaselt on tööandja kohustatud töötajale puhkusetasu täies ulatuses maksma (pangakontole üle kandma) hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust.

Näiteks kui puhkus algab esmaspäeval, 4. septembril, peab töötaja saama kogu puhkusetasu hiljemalt neljapäeval, 31. augustil. See on üldreegel.

Erandina võib mõnele töötajakategooriale maksta puhkusetasu kahes osas (vähemalt pool eelviimasel tööpäeval, teine pool kollektiivlepingus kokkulepitud ajal). Kuid seda vaid tingimusel, et nii on ette nähtud kollektiivlepingus.

Erand puudutab töötajaid, kes saavad puhkuseseaduse paragrahv 9 lõige 2 punktide 4 ja 5 alusel pikendatud põhipuhkust.

Sellised on näiteks lasteasutuste, koolide, kutseõppeasutuste, ülikoolide ja rakenduskõrgkoolide juhid, pedagoogid, õppejõud ning teadustöötajad. Samuti raviasutuste, lastesanatooriumide ja täisealiste sotsiaalhoolekandeasutuste pedagoogid.

Erand käib ka nende töötajate kohta, kes puhkuseseaduse paragrahv 10 lõige 1 alusel saavad lisapuhkust allmaatöödel, tervistkahjustavatel töödel ning eriiseloomuga töödel töötamise eest.

Kui kollektiivlepingut ei ole või selles ei ole puhkusetasu kahes osas maksmist ette nähtud, tuleb ka eespool nimetatud pikendatud põhipuhkusega töötajatele puhkusetasu maksta (üle kanda) täies ulatuses ning eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust.

Tähelepanu tuleb kindlasti pöörata sellele, et kollektiivlepingus ei saa kokku leppida, et kogu puhkusetasu makstakse välja kunagi hiljem, näiteks järgmisel palgapäeval. Samuti ei saa seda teha poolte kokkuleppel.