Helve Toomla
ametiühingute jurist

Olen kuulnud, et lapseootel naisi ei või ka katseajal lahti lasta. Kas see vastab tõele?

Päris täpselt ei vasta. Katseajal võib töölepingu lõpetada mitmel seaduses näidatud alusel. Arvatavasti peab küsija silmas lepingu lõpetamist katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu. Sel alusel võib tööandja raseda töölepingu lõpetada küll, kuid ainult tööinspektori nõusolekul. Kui tööandja pole taotlusega tööinspektsiooni pöördunudki või on töölepingu kõnealusel põhjusel lõpetanud tööinspektori keelust hoolimata, võib lapseootel naine töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu nõuda töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamist ja sellest tulenevalt kas tööle ennistamist ja keskmist palka sunnitult puudumise aja eest või hüvitust kuni kuue kuu keskmise palga ulatuses.

Kuidas peaks olema arvestatud puhkuseraha, kui töötajale maksti aprillis boonust eelmise aasta töötulemuste eest? Töötaja läks puhkusele 10. juulist 2006. Kuna boonus jaguneb võrdselt 12 kuu peale, kas siis ei tuleks teha puhkuseraha ümber-arvestus ja maksta vähem makstud puhkuseraha tagantjärele?

Puhkusetasu arvutamise korra järgi võetakse preemia ehk boonus arvesse ajavahemiku eest, mil see teeniti, mitte väljamaksmise aja järgi. Seega jääb 2005. a töötulemuste eest makstav lisatasu 1/12 osas tervenisti eelmise aasta igasse kuusse. Kui töötajale arvutatakse puhkusetasu keskmise kalendripäeva järgi, siis juulis puhkusele jäänu tasu leitakse palgast, mis on makstud eelnenud kuuel kalendrikuul, s.o jaanuarist juunini. Sellesse ajavahemikku ei lange ühtki boonuseosa, seetõttu aprillis makstud 2005. a preemiat arvesse ei võeta.

Valitsuse määrusega kehtestatud puhkusetasu arvutamise kord ei näe hiljem makstud preemia korral ette puhkusetasude ümberarvutamist, kuid töötajale soodsamad arvutustingimused võidakse kokku leppida töö- ja kollektiivlepingus. Samuti võib tööandja ühepoolselt otsustada töötajatele soodsama arvutusviisi kasuks ning kehtestada selle oma dokumendiga.