Gertlin Lindmaa, personalitöö koolituskeskuse Personalis juhataja

Laste saamine muutub Eestis üha popimaks. Töötajate saamine lapsevanemateks seab nõudmisi ka tööandjatele. Viimased peavad looma rasedatele sobivad töö- ja olmetingimused, vajadusel on lapseootel naisel õigus nõuda haiguslehe alusel töötingimuste kergendamist või ajutiselt kergemale tööle üleviimist. Kui seejuures tekib palgalangus, peab palgavahe kinni maksma haigekassa.

Seadus ei reguleeri, millal peaks töötaja oma rasedusest tööandjat teavitama. Ent kui töö võib raseduse kulgu negatiivselt mõjutada, peaks tööandjale teatama võimalikult kohe. Siis on tööandjal võimalik tööd ümber korraldada.

Lapseootel töötajatel on päris mitu lisaõigust. Nimelt on rasedat naist keelatud rakendada tööle puhkepäevadel, ööajal ja ületunnitööle ning saata töölähetusse. Rasedat ei tohi kohustada töötama kõrge õhurõhu tingimustes ning punetistesse ja toksoplasmoosi nakatumise ohu korral, samuti on keelatud töötada plii ja selle mürgiste ühenditega. Rase naine ei tohi töötada allmaatöödel ning tõsta käsitsi raskusi.

Tööandja on kohustatud lubama rasedat arsti juurde sünnituseelsele läbivaatusele, kusjuures arstilkäik arvestatakse tööaja hulka. Rasedal peab olema võimalik puhkeruumis sobivates tingimustes lamada. Kui töökohas puhkeruumi ei ole, peab tööandja sobiva koha looma.

Lapseootel naisega ei tohi töölepingut lõpetada koondamise, tööoskuste või tervise, pikaajalise töövõimetuse ega korruptiivse teo tõttu. Üksnes tööinspektori nõusolekul võib raseda töölepingu lõpetada asutuse likvideerimise ja tööandja pankrotistumise korral. Tööinspektsiooni luba on vaja ka siis, kui raseda töölepingut soovitakse lõpetada katseaja ebarahuldavate tulemuste, töökohustuste rikkumise, usalduse kaotamise või vääritu teo tõttu.

Lapsehoolduspuhkusele mineva töötaja asemele võetava töötaja töölepingusse tuleb märkida, et ta võetakse asendama näiteks Pille Porgandit kuni viimase tööle naasmiseni. Täpset kuupäeva ei saa lepingusse kirja panna, kuna Pille Porgand võib tööle naasta igal suvalisel päeval pärast sünnitust.