Mis saab siis, kui lapsehoolduspuhkusele läinud töötaja asemele võetud uus inimene rasedaks jääb? Kas ta saab vanemapalka? Mis juhtub raseda töötajaga siis, kui tööle naaseb inimene, keda ta asendama võeti?

Taivo Ruus, advokaadibüroo Ruus, Koch & Vabamets vandeadvokaat:

Kui lapsehoolduspuhkusele mineva töötaja asemel võetakse tööle uus inimene, sõltub uue töötaja saatus sellest, kas temaga on sõlmitud tähtajaline või tähtajatu tööleping. Reeglina on õige sõlmida asendajaga tähtajaline tööleping ning tähtajaks määrata lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja töölenaasmine (ilma konkreetset kuupäeva või kuude arvu määramata).

Rasedus iseenesest ei ole töölepingu lõpetamise iseseisvaks aluseks ei nn tavalise töötaja ega asendaja puhul. Töölepingu lõpetamine rasedaga on enamasti lausa keelatud. On siiski oluline teada, et seadus keelab rasedaga töölepingu lõpetamist vaid juhtudel, kui see toimub tööandja algatusel.

Niisiis pole keelatud raseda töötajaga töölepingu lõpetamine juhul, kui temaga on sõlmitud tähtajaline leping ning see tähtaeg saabub (nt saabub asendatav tööle või möödub kokkulepitud aastane töötamise aeg). Tööandja võib lõpetada ajutiselt ära oleva töötaja asendamiseks sõlmitud töölepingu nii asendaja raseduse, haiguse kui ka puhkuse ajal.

Asendaja jaoks saabub töölepingu lõppemise tähtaeg ka juhul, kui lapsehoolduspuhkusel olnud töötaja ei tulegi endisele töökohale tagasi, vaid lõpetab oma töölepingu. Olukorras, kus asendaja lepingu tähtaeg on näiteks kaks aastat, lõpeb tööleping kahe aasta möödumisel siis, kui asendaja ise on vahepeal lapsehoolduspuhkusele jäänud.

Kui tähtaja saabumisel asendajaga töölepingut ei lõpetata ja senine asendaja jätkab koos tööle tagasi tulnud töötajaga töötamist, muutub senise asendaja tähtajaline leping automaatselt tähtajatuks.

Eeltoodust tulenevalt peab asendaja olema teadlik oma lepingu lõpptähtajast. Juba lepingu sõlmimisel tuleb kontrollida, et mõlemad lepingupooled saaksid kirjapandust üheselt aru. Samuti peab teadma, et kokkulepitud tähtaja saabumisel on tööandjal õigus leping lõpetada ning töötajal ei ole õigust nõuda tähtajatu lepingu sõlmimist.

Samas tuleb teada, et kui asendajal on võimaldatud töö tegemise jätkamist pärast tähtaja saabumist, on töösuhe muutunud tähtajatuks ja seda ei saa tagantjärele lõpetada.

Vanemahüvitise ehk emapalga saamise õigus algab rasedus- ja sünnituspuhkuse lõpupäevale järgnevast päevast. Vanemahüvitis arvutatakse hüvitisele õiguse tekkimise päevale eelnenud kalendriaasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulude järgi.

Hüvitise saamist ei mõjuta see, kas eelmisel kalendriaastal on tulu teenitud tähtajalise või tähtajatu töölepingu alusel, samuti kui kaua töötaja hüvitisele õiguse tekkimisele eelnenud aastal töötanud on. Eelneva töötamise aeg on tähtis vaid hüvitise suuruse määramisel.