Valitsus on sel sügisel heaks kiitnud töötutoetuse tõstmise 1000 kroonile ning ravikindlustusega kaetud töötute ringi laiendamise, mõlemad ettepanekud ootavad veel riigikogu heakskiitu.

Praegune töötutoetuse määr 400 krooni kuus on muutumatuna püsinud 1999. aastast. 2007. aasta 1. jaanuarist peaks töötutoetus tõusma 1000 kroonini kuus ehk päevamäärani 32,90 krooni.

Ka vang saab toetust

Toetust hakkab saama alates kaheksandast päevast pärast tööturuametisse pöördumist ning seda saab maksimaalselt 270 päeva.

Töötutoetuse saamiseks peab inimene olema eelneval aastal vähemalt 180 päeva töötanud või olnud hõivatud töötamisega võrdväärse tegevusega (nt tegutsemine FIEna, õppimine, ajateenistuse läbimine).

Toetust saavad ka need, kes ei saanud töötada takistavate asjaolude tõttu, milleks loetakse nt lapse või abivajaja hooldamist ning vanglas karistuse kandmist.

Ravikindlustus

Ravikindlustus oli siiani vaid töötutoetust saavatel töötutel, 2007. aastal peaks ravikindlustus laienema kõigile neile, kes on tööturuametis arvel ja osalevad tööturuameti korraldatud koolitustel, tööpraktikatel ja tööharjutustel.

Ka töötutoetust mittesaavatel töötutel on nüüd ravikindlustus üheksaks kuuks ehk 270 päevaks. Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe sõnul kehtib neile ravikindlustuse saamisel ühe kuu pikkune ooteaeg, mil inimene peab tõepoolest aktiivselt tööd otsima.

Praegu on Eestis ravikindlustuseta inimesi 5,4 protsenti rahvastiku üldarvust, kaks kolmandikku neist on töötud. Ravikindlustuse ringi laiendamisega peaks kindlustuseta inimeste arv järgmisel aastal vähenema 10 900 inimese võrra. (Tegija)

Töötutoetus

• Töötutoetus peaks uuel aastal tõusma 1000 kroonile.

• Töötutoetuse maksmiseks kulub järgmisel aastal 80,2 miljonit krooni.

• Mullu sai toetust 31 300 inimest.

• Tänavu on toetust saanud või saavad umbes 20 000 töötut.

Allikas: sotsiaalministeerium