Muudatus Soome seaduses

Soome maksuhalduri andmetel muutus alates 01.01.2007 Soome siseriiklik seadus, mille alusel kuulub Soomes maksustamisele tulu, mida saavad Eestist saabunud vähem kui kuus kuud Soomes viibivad renditöötajad. Tööjõurendiks loetakse töökorraldust, mille korral tööjõudu rentiv isik loovutab vastava tasu eest töötajad Soome tellijale.

Renditöötaja kohustused Soomes

Renditöötajaid Eestist Soome vahendav Eesti isik (formaalne tööandja) ei ole Soome seaduste kohaselt kohustatud Soomes töötavatele isikutele makstavatelt tasudelt Soomes tulumaksu kinni pidama. Renditöötajad peavad Soomes ise hoolt kandma maksude tasumise eest Soomes teenitud palgatulult: nimetatud isikud peavad pöörduma Soome maksuhalduri poole hiljemalt kuu aja jooksul töö alustamisest Soomes. Renditöötaja saab pärast vastava taotluse täitmist maksuhaldurilt Soome isikukoodi (kui seda pole juba varem väljastatud). Soome maksuhaldur peab konkreetsele isikule Soome maksusüsteemi kohaselt väljastama maksukaardi (verokortti), millel määratakse tulumaksumäär palgalt. Soomes renditöö eest saadud palk maksustatakse esialgu avansilise tulumaksuga, mille tasumise kohta väljastab Soome maksuhaldur ka tõendi. Nimetatud tõendi esitab Eesti residendist töötaja oma Eesti tööandjale, kes saab topeltmaksustamise vältimiseks kohaldada Eesti tulumaksuseaduse § 40 lg 31 p-s 2 sätestatud võimalust mitte kinni pidada tulumaksu välisriigis juba maksustatud väljamaksetelt. Pärast maksustamisperioodi lõppu saadab Soome maksuhaldur Eesti renditöötajale postiga Eesti aadressil eeltäidetud tuludeklaratsiooni. Eesti renditöötaja teeb vajadusel täiendused ja parandused, kinnitab deklaratsiooni allkirjaga ja saadab Soome maksuhaldurile tagasi. Tuludeklaratsiooni alusel arvutab Soome maksuhaldur lõpliku tulumaksukohustustuse Soomes.

Renditöötaja kohustused Eestis

Kui Soomes tööülesandeid täitev renditöötaja on Eesti resident, peab ta deklareerima välisriigist saadud tulud ka Eestis. Topeltmaksustamine välditakse samuti residendiriigis e Eestis. Kui isik viibis Soomes alla kuue kuu ning seal teenitud palgatulult Soomes arvutatud tulumaks osutub väiksemaks samalt tulult Eesti seaduste kohaselt arvutatud tulumaksust, on saaja kohustatud Soomes maksustatud tuludelt Eestis maksma juurde vahe, mille võrra Soome tulumaks oli väiksem Eesti tulumaksust (residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni tabel 8.1).

Kuna esialgu makstud tulumaks Soomes ei ole lõplik, võib Soome tuludeklaratsiooni alusel tehtud ümberarvestuste tulemusena tekkida vajadus teha tulumaksukohustuse ümberarvestus ka Eestis residendist füüsilise isiku tuludeklaratsioonis (ümberarvestus on võimalik nii tulumaksukohustust suurendavas kui vähendavas suunas).

Renditöötajad, kes viibisid Soomes üle poole aasta, pidid tulumaksu tasuma Soomes juba enne 2007. a muudatust Soome seaduses. Kui nimetatud isik on Eesti resident, deklareerib ta Soomes maksustatud palgatulu residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni tabelis 8.8 ning juba maksustatud tuludelt tulumaksu Eestis juurde ei määrata olenemata Soomes tasutud tulumaksusumma suurusest (kui tulumaksuseaduse § 13 lg 4 sätestatud tingimused on täidetud).

Maksulepingu kohaldumine renditöö tasule

Eesti ja Soome vahel sõlmitud tulu- ja kapitalimaksuga topeltmaksustamise vältimise ja maksudest hoidumise tõkestamise lepingu (edaspidi maksuleping) protokoll on maksulepingu lahutamatu osa. Nimetatud protokolli lg 7 kohaselt juhul, kui renditöötaja tegelik tööandja on Soome resident, ei ole Soome maksustamisõigus maksulepingu art 15 lg 2 kohaselt keelatud. Seega on uus maksustamise süsteem Soomes kooskõlas maksulepinguga. Seni oli Soome oma seadustes jätnud nimetatud maksustamisvõimaluse kasutamata juhul, kui töötaja viibis seal alla kuue kuu.

Renditööjõudu pakkuva isiku kohustus Soomes

Eesti renditööjõudu pakkuv isik on kohustatud igal aastal jaanuarikuus esitama Soome maksuhaldurile andmed renditöötajate, nende palkade ja täpse töötamise aja kohta Soomes eelmisel kalendriaastal.

Sotsiaalkindlustusmaksed

Kui Soomes töötavate renditöötajate kohta ei ole Eestist saadud tõendit E101, makstakse sotsiaalkindlustuse maksud lähtudes Euroopa Nõukogu määrusest 1408/71, seega ainult Soomes kui töö tegemise riigis.

Täpsem info Soome maksuhaldurilt

Täpsemat infot maksustamise kohta Soomes saab Soome maksuhaldurilt, kelle veebist rubriigist Vero-ohjeet- Kaikille asiakasryhmille yhteiseet aihealueet- Kansanväliset tilanteet leiate muuhulgas eestikeelse juhendi Välismaine renditööjõud ja maksustamine Soomes.