Olen alla kolmeaastase lapsega lapsehoolduspuhkusel ja ootan uut last. Kavatsen paari aasta pärast endisele kohale tööle tagasi minna. Kolleegidelt olen kuulnud, et firma, kust ma lapsehoolduspuhkusele jäin, on raskustes. Kui firma peaks pankrotti minema, kas tööandjal on õigus mind vallandada?

Taivo Ruus, advokaadibüroo Ruus, Koch & Vabamets vandeadvokaat:

Mõistet «vallandamine» kehtiv õigus ei tunne. Ilmselt tahate teada, kas ja millistel tingimustel võib tööandja töölepingu lõpetada, juhul kui ta peaks muutuma püsivalt maksejõuetuks.

Kui teie tööandja majanduslikud raskused peaksid tõepoolest osutuma sedavõrd suureks, et kohtuotsusega kuulutatakse välja tema pankrot või lõppeb pankrotimenetlus raugemise tõttu, tekib tööandjal tõepoolest õigus lõpetada teiega sõlmitud tööleping.

Nii pankroti väljakuulutamine kui pankrotimenetluse raugemine peavad aga nähtuma vastavatest kohtulahenditest, paljasõnalisest tööandja väitest oma makseraskuste kohta sellel alusel töölepingu lõpetamiseks ei piisa.

Reeglina on töölepingu lõpetamine tööandja algatusel nii rasedaga kui alla kolmeaastast last kasvatava isikuga ebaseaduslik. Näiteks ei või sellist isikut tulenevalt töölepinguseaduses sätestatud sõnaselgest keelust koondada.

Pankroti, samuti ettevõtte likvideerimise, töötaja süütegude ja katseaja ebarahuldavate tulemuste korral võib selliste töötajatega töölepinguid siiski lõpetada, kuid vaid tööinspektori eelneval nõusolekul.

Seega: kui te olete rase ja/või lapsehoolduspuhkusel, võib tööandja teiega sõlmitud töölepingu tööandja maksejõuetuse tõttu tõepoolest lõpetada juhul, kui tööinspektor on andnud selleks oma nõusoleku.

Kui töölepingu lõpetamise aluseks on tööandja pankrot või pankrotimenetluse raugemine, on teil õigus nõuda tööandjalt hüvitist, mille suurus sõltub teie tööstaažist selle tööandja juures.

Hüvitise saamise kindlustab töötukassa. Viimane maksab hüvitise välja ning hüvitab ka enne tööandja maksejõuetuks tunnistamist saamata jäänud palga ja puhkusetasu töötuskindlustuse seaduses märgitud ulatuses.

Kui teie rahalised nõuded on suuremad kui töötuskindlustuse seaduses sätestatud hüvitiste maksimummäärad, on teil õigus taotleda nende rahuldamist tööandja pankrotimenetluses üldises korras.

Kui tööandja lõpetab töölepingu ebaseaduslikult ega ole nõus tehtud viga kohtuväliselt parandama, on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamist, enda ennistamist või hüvitist töövaidlusi lahendavas organis.