Helve Toomla
jurist

•• Läksin tööle kultuuriasutusse, kus minuga sõlmiti tööleping. Ametijuhendit ei ole näinud. Tööle võeti mind ühtede ülesannetega, aga neid kohustusi on sujuvalt juurde tulnud. Tavaks on vaba päeva saamine esmaspäeviti, kuid kuna asutus on tihti välja renditud, peab ikka tööle tulema. Nii saab vaba päeva, kuidas juhtub, ja see selgub ka alles mõni päev varem. Mul on alaealine laps. Küsisin kuus ühte vaba päeva ka laupäeval või pühapäeval. Sain soovituse otsida endale teine töökoht, kui sealne süsteem ei meeldi. Ma saan aru, et valitseb täielik anarhia, aga mingid seadused peaksid ka selles tuntud asutuses kehtima.

Tööülesannete kirjeldus on töölepingu kohustuslik tingimus. Kui ülesannete loetelu sisaldub ametijuhendis, kuulub juhend töölepingu juurde, on osa lepingust. Töötaja peab seal näidatud ülesandeid täitma. Kuna kõiki töökohustusi ei ole kuskil või-malik peensusteni loetleda, siis öeldakse töölepingu seaduses, et töötaja on ilma erikorralduseta kohustatud täitma ka ülesandeid, mis tulenevad töö iseloomust või töö üldisest käigust. Võimalik, et küsijale juurde tulnud töökohustused tulenevadki töö iseloomust ja neid tuleb täita. Kui mitte, siis võib ta neist keelduda.

Töö- ja puhkeaja seaduse kohaselt peab töötajal olema nädalas kaks puhkepäeva, üldjuhul üksteisele järgnevatel nädala-päevadel. Kui tööandja seda nõuet pidevalt rikub, võib töötaja esitada kaebuse tööinspektorile, ehk tema ettekirjutus suudab panna ka selle tuntud asutuse seadusi täitma.