Signe Kalberg,

Vaidluses õiguse saanud naine jäi rahata, kuna tööandja pole otsust vastu võtnud.

Harjumaa töövaidluskomisjoni (TVK) otsus ei aita kolm aastat OÜ-s Hermine töötanud Mare Pajustel kätte saada koondamishüvitist, sest tööandja hoidub komisjoni otsuse vastuvõtmisest. Naisel on võimalik leida abi kohtust ainult seetõttu, et komisjon rahuldas kaebuse vaid osaliselt.

Mare Pajuste asus tööle õmblemis- ja kudumistöödega tegelevas osaühingus Hermine, kus tööandja tahtis temaga sõlmida tähtajalist töölepingut. Naine ei olnud nõus, kuid asus tööle töölepingut sõlmimata. Juriidiliselt võrdsustatakse töötaja tööle lubamine lepingu sõlmimisega.

Kui kolm aastat sai täis, püüdis tööandja lõpetada töösuhet poolte kokkuleppel. Pajuste keeldus talle kahjulikel tingimustel kokkulepet sõlmimast, misjärel tööandja vallandas ta päevapealt, vältides niimoodi seadusega ette nähtud kohustust maksta töötajale koondamistasu.

Töövaidluskomisjonile esitatud taotluses soovis Pajuste tunnistada töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks ja saada hüvitist viie kuu keskmise palga ulatuses. Komisjon leidis, et tööandja peab maksma nelja kuu töötasu – see on summa, mille Pajuste oleks saanud töösuhte lõpetamisel koondamise teel.

Kuigi komisjoni istungil osales ka tööandja seaduslik esindaja – äriühingu omanik ja juhatuse liige –, pole OÜ Hermine seni tahtnud otsusest midagi kuulda. Postiga saadetud TVK otsus tuli tagasi, kuna adressaat ei tulnud tähitud kirjale järele. See tähendab, et komisjoni otsus pole tegelikult veel jõustunud. Jõustumismärge lisatakse alles pärast otsuse vaidlustamiseks kohtusse pöördumise tähtaja möödumist. Selleks mõeldud kuu aega aga hakkab tiksuma hetkest, mil Hermine saab otsuse kätte. Kohtutäi-turi teenuseid saab ka kasutada vaid jõustunud otsuste puhul.

Pajuste juhtumi puhul esitas tema esindaja Marin Daniel kohtule taotluse TVK-s lahendatud vaidluse läbivaatamiseks hagimenetluse korras – seda aga sai teha vaid seetõttu, et komisjon rahuldas nõude osaliselt. Nõude täielikult rahuldamise puhul puuduks neil seaduslik alus kohtusse minna.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Karin Rammo leidis, et eelkõige peaks otsuse kättetoimetamisel olema aktiivne töövaidluskomisjon ise, kuna see on tema seadusest tulenev kohustus. Kasutada saaks ka haldusmenetluse seaduse sätteid dokumentide kättetoimetamise kohta, mis võimaldavad lugeda dokumenti kättetoimetatuks ka siis, kui isik seda vastu ei võta.

Õiguskantsler tegeleb murega

•• Tänavu kevadel tegi Mare Pajuste esindaja Marin Daniel avalduse õiguskantsler Allar Jõksile.
Jõks esitas omakorda justiits- ja sotsiaalministrile teabenõude, et teada, kas nad näevad TVK otsuste jõustumises probleeme. Ministrid möönsid probleemi olemasolu ja lubasid selle lahendamiseks astuda asjakohaseid samme.
•• Õiguskantsler Allar Jõks ütles, et ta ei aktsepteeri isikute põhiõiguste rikkumise küsimuste lahendamise määramatut edasilükkamist. Ta on teinud sotsiaal- ja justiitsministrile märgukirja, milles palub ministeeriumidel ette valmistada probleemi lahendav eelnõu.
•• Eelnõu peaks valitsus esitama riigikogule hiljemalt oktoobris 2007. Kui sügiseks ei ole riigikogus asjakohast eelnõu, pöördub Jõks ise riigikogu poole.