Kui sageli oleks hea teha tööl puhkepause?

Annika Küüdorf, Viruplatsi Arstikeskuse töötervishoiuarst:

Puhkepauside sagedus ja pikkus sõltub töö spetsii­fikast ja raskusest. Kuva­riga töötajate puhul on väikesed puhkepausid vajalikud igas tunnis – iga 45–50 minuti järel võiks pidada 5–7 minutit pausi. Kuvariga töötajate puhkepauside koguaeg peaks moo­dustama 10% tööajast, mis on 8-tunnise tööpäeva puhul 48 minutit, lisaks lõunapaus. Puhkepausil lahkuge arvutitöökohalt ja tehke tervisevõimlemist.

Igas tunnis peaks puhkepause tegema inimesed, kes töötavad pidevas istuvas sund­asendis suure silmade koormusega, näiteks kassiirid ja peenkoostetööde tegijad elektroonikatööstuses.

Tootmises, kus on keskmise raskusega töö ja tehakse sundasendites sundliigutusi, näiteks õmblustööstuses ja toiduainetööstuses, soovitatakse iga kahe tunni järel 10–15 minutit puhkepausi. Lisaks on töötajale ettenähtud lõunapaus 20–30 minutit. On oluline, et pauside ajal saaks inimene töökeskkonnast väljuda , eriti kui seal on müra, tolm, tootmisaerosoolid jne.

Raske füüsilise töö korral, ekstreemsetes tingimustes (külmas või kuumas töökeskkonnas), halbades ilmastikuoludes ja hingamisteede isikukaitsevahenditega töötamisel on soovitatav teha 1–1,5 tun­ni järel 10–15 minutit pausi ning võimalusel lahkuda töökeskkonnast.