Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium tunnistas eilse otsusega põhiseadusega vastuolus olevaks ning kehtetuks avaliku teenistuse seaduse sätted, mis puudutasid ametnike teenistusest vabastamist vanuse tõttu.

Seni nägi avaliku teenistuse seadus (ATS) ette, et ametnikku on võimalik ametist vabastada vanuse tõttu, kui ta on saanud 65-aastaseks.

Seaduse kohaselt oli ametiasutusel võimalik vabastada 65-aastane ja vanem inimene teenistusest üksnes formaalse aluse, vanuse, tõttu ja ilma igasuguse sisulise põhjenduseta, teatas riigikohtu pressiesindaja.

Riigikohus leidis, et selline võimalus riivab 65-aastaseks saanud ametnike võrdsuspõhiõigust, mis tuleneb põhiseaduse 12. paragrahvist.

Võrdsuspõhiõiguse riive tuleneb sellest, et seadus eristab ja kohtleb ebavõrdselt isikuid, kes on 65. aastaseks saamise tõttu teenistusest vabastatud ja isikuid, kes hoolimata 65 eluaastast jätkavad teenistuses.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse kolleegiumi hinnangul ei ole selline riive mõistlikult ega asjakohaselt põhjendatud ning tegemist on meelevaldse ebavõrdse kohtlemisega.

Neil põhjustel tunnistas riigikohus põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks avaliku teenistuse seaduse paragrahvid 120 ja 131 lõige 1 osas, milles see puudutas vanuse tõttu teenistusest vabastamisest etteteatamist.

Paragrahvi 131 lõige 3 muutus kehtetuks osas, milles see puudutas hüvitust vanuse tõttu teenistusest vabastamisel, ning paragrahvi 133 lõiked 1 ja 3 osas, milles need puudutasid teenistusest vabastamise aja piiranguid vanuse tõttu teenistusest vabastamise korral.