Nelli Pello

Riiklikel pühadel töötamine korvatakse kas kahekordse tasu või vaba aja andmisega. Nii tööandjad kui töövõtjad on päri, et esimene variant on motiveerivam.

Tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja Niina Siitami sõnul makstakse riiklikel pühadel tehtud töö eest vähemalt kahekordset tasu. «Kui töötatakse graafiku järgi, lisandub kuupalga sees olevale päevapalgale üks päevapalk. Graafikuvälisel töötamisel makstakse kuupalgale lisaks kahekordne päevapalk. Kui kas või osa pühadest langeb vahetuse ajale, makstakse kahekordset tasu kogu vahetuse eest,» selgitab Siitam.

Veendumaks, et pühadel töötamise eest on makstud seadusega ettenähtud tasu, on Siitami sõnul töötajal õigus nõuda palga maksmisel kirjalikku teatist talle arvutatud palga koostisosade ehk põhipalga, lisatasude, preemia ja juurdemaksete kohta. «Kui tööandja on jätnud lisatasud maksmata, võib talt selgitust nõuda. Kui see tulemusi ei anna, on töötajal õigus pöörduda nõudega töövaidluskomisjoni või kohtusse,» ütleb Siitam.

Kui aga tööandja ja töövõtja lepivad kokku, et pühadel töötamise eest antakse töövõtjale vaba aeg, makstakse pühadel töötamise eest nagu tavalisel tööpäeval.

Pühadel töötavad noored

Sokos Hotel Viru personalijuhi Maret Kaldmaa sõnul eelistavad hotelli töötajad pühadel töötades topelttasu vabadele päevadele.

«Meie töötajate seas on neid, kes ise ennast pühadeks tööle panevad. Üldiselt on tegu nooremate inimestega, kel veel peret ei ole. Detsembrikuu vahetuste koostamise teeb lihtsamaks seegi, et kui eestlased eelistavad olla kodus pigem jõulude ajal, siis vene rahvusest töötajatele on olulisem aastavahetus. Graafikuid koostades jälgime alati seda, et need, kes kord pühade ajal tööl olnud, kindlasti järgmiste pühade ajal vabad oleksid,» räägib Kaldmaa.

Sokos Hotel Viru vastuvõtu vahetusevanem Siim Palu töötab nii 24. kui 26. detsembril ning saab selle eest topelttasu. «24. detsember on minu jaoks tavaline tööpäev. Töötan kaheksast kaheksani. Jõule tähistan pärast tööd kodus. Minu jaoks oli olulisem, et 31. detsember oleks vaba,» seletab Palu.

Tööandjale kulukam

Ka Tallinna kaubamaja personalijuht Malle Annuka kinnitab, et enamik nende töötajaist soovib pühadel töötamise eest kahekordset tasu, mitte vaba aega. «On töötajaid, kes just soovivadki pühadel töötada, nii selle melu kui ka topelt tasustamise pärast,» nendib Annuka.

Personalijuhi sõnul jälgitakse graafikute tegemisel, et töötajad, kes on jõululaupäeval tööl, oleksid teisel jõulupühal vabad ja vastupidi. Esimesel jõulupühal on kaubamaja traditsiooniliselt kinni.

A&G Toitlustuse ASi juhataja Riho Mahlapuu sõnul makstakse firma restoranide Paat, Balthasar, Karl Friedrich ja Postipoisi trahteri töötajatele riiklikel pühadel töötamise eest kahekordset tasu.

«See kokkulepe kujunes välja juba 1996. aastal, mil tegevust alustasime. Arvan, et kahekordne töötasu on töötajale motiveerivam hüvitis kui vabade päevade andmine, kuigi tööandjale palju kulukam. Enamik seitse päeva nädalas avatud restoranidest töötab kahes vahetuses, mis koosneb ühest nn pikast viiepäevasest ja ühest nn lühikesest kahepäevasest vahetusest kahe nädala jooksul. Kuna kahe nädala sisse jääb ka seitse vaba päeva, on see töötajale piisav ning lisapäevadele eelistatakse kahekordset töötasu,» kommenteerib Mahlapuu.

Riigipühal tehtud töö

• Riigipühal tehtud töö eest makstakse vähemalt kahekordselt, olenemata sellest, kas töötati graafikukohaselt või graafikuväliselt.
• Kui vahetus algab riigipühaeelsel päeval ja lõpeb riigipühal või algab riigipühal ja lõpeb riigipühajärgsel päeval, tasustatakse tööd sellises vahetuses nagu riigipühal.
• Töötaja soovil võib tööandja hüvitada riigipühal graafikuvälist töötamist vaba aja andmisega tööl oldud aja ulatuses. Sel juhul tasustatakse riigipühal tehtud tööd nagu tööd tavalisel tööpäeval.

Allikas: palgaseadus