Helve Toomla,
jurist

•• Kas katseajal peab tööandjale kirjalikult teada andma, et soovid tema firmast lahkuda?

Jah, kindlasti. Katseajal on töötajal õigus omal soovil tööleping lõpetada, teatades sellest tööandjale kirjalikult vähemalt kolm kalendripäeva ette.

•• Asusin sel aastal õppima. Mul on kaks töökohta. Kas on võimalik võtta õppepuhkust mitmest kohast korraga ühel ajal? Mõlemasse töökohta olen vormistatud seaduse kohaselt, aga teises töökohas olen nn poole kohaga ja osalise tööajaga. Sel kuul soovisingi sealt töökohast võtta ühe nädala õppepuhkust. Kas mul on selleks õigus või peab näiteks õppepuhkust maksma ainult täistööajaga töökohast?

Kahjuks küsija eksib, arvates, et täisõppe korral on tal seaduse järgi õigus saada õppepuhkust. Täiskasvanute koolituse seadus annab õppepuhkuse õiguse hoopis neile kõrgharidust omandavatele töötajatele, kes õpivad osakoormusega. Sama nõue kehtib ka neile, kes läbivad kutse- või kutsekeskharidusõpet. Põhi- ja üldkeskhariduse omandamisel tuleb õppepuhkuse saamiseks õppida õhtuses või kaugõppe õppevormis või eksternina.

Töötaja, kel on seaduslik õigus saada õppepuhkust, peab tooma (üli)kooli teatise, milles näidatakse õppe või eksamite toimumise aeg. Avaldus ja teatis või selle ärakiri tuleb esitada mõlemale tööandjale, siis vormistavad mõlemad õppepuhkuse ja maksavad ka ettenähtud puhkusetasu.

Kui töötajal seadusest tulenevat õppepuhkuseõigust ei ole, tuleb selle andmise kord ja tasu töölepingus kokku leppida. Küsija peaks sellise leppe sõlmima mõlema tööandjaga eraldi.

•• Kas laieneb minimaalpalga maksmise nõue mittetulundusühingu (garaaÏiühistu) juhatuse esimehele, kellega on sõlmitud käsundusleping?

Ei laiene. Vähemalt alampalka peab maksma neile, kes töötavad täistööajaga töölepingu alusel. Käsunduslepingu tingimused on kirjas võlaõigusseaduses ja sellest seadusest tulenevate lepingute suhtes tööseadused, sh palgaseadus, ei kehti.