Helve Toomla,
jurist

•• Olen ligi kümme aastat töötanud kohakaasluse alusel 0,25 kohaga. Inimene, kelle käes on ülejäänud 0,75 kohta, soovib töölt ära minna. Ülemus pani mind fakti ette: kas asun ametisse täiskohaga või lahkun ka mina. Kuid ma ei saa ju töötada täiskohaga kahes asutuses. Kuidas ma peaksin oma töösuhte lõpetama, kas seoses täiskohaga töötaja tööle võtmisega või poolte kokkuleppel? Töökohast ilmajäämisest teatati mulle suuliselt.

Kohakaasluse sätted tunnistati seadustes kehtetuiks juba ligi kuus aastat tagasi. Seetõttu ei saa enam rääkida kohakaaslusest ega ka põhikohaga töötaja töölevõtmise tõttu kohakaaslase lepingu lõpetamisest. Tööajanormi piires ning töölepingu alusel mitme tööandja juures töötaval inimesel on põhikoht võrdselt nende kõigi juures. See tähendab, et kõigil neil tööandjatel peab töölepingu lõpetamiseks olema seaduslik alus. Ükski ülemus ei saa töötajat sundida töölepingut lõpetama omal soovil või poolte kokkuleppel avaldust kirjutama, see peab jääma töötaja enda vabatahtlikuks otsuseks.

Nn poole või veerandi kohaga töötamine tähendab sisuliselt osalist tööaega. Osalise tööaja puhul peab tööajanorm, näiteks 10 tundi nädalas (0,25 kohta), olema kirjas töölepingus. Seal näidatud tingimusi saab muuta ainult poolte kokkuleppel: töötaja peab selleks andma oma nõusoleku ja kirjutama alla töölepingu tingimuse muudatusele. Tööandja ei saa üksi kedagi täistööajale (või osalisele tööajale) üle viia.

Kui tööandjal tekib vajadus täistööajaga töötamise järele, kuid töötajal ei ole võimalik seda vastu võtta (st töötaja keeldub oma tööajanormi muutmisest) tekib tööandja jaoks koondamise olukord, sest töö töölepingu tingimuse (osaline tööaeg) kohaselt lõpeb. Tööandja võib siis omal algatusel lõpetada töölepingu koondamise tõttu, makstes töötajale seaduses näidatud hüvitisi. Töötaja ise enda koondamist nõuda ei saa.

Kui juhtub nii, et töötaja ei ole nõus tööajanormi muutmisega ega ka omal soovil või poolte kokkuleppel töölepingu lõpetamisega, aga ka tööandja ei lõpeta lepingut, tuleb jätkata osalise tööajaga töötamist.

Tööandja ühepoolsed töölepingu tingimuste muudatused võib vaidlustada töövaidluskomisjonis või kohtus.

•• Saan töövõimetuspensioni (80%) ja töötan asutuses, kus on puhkus 35 päeva. Kas mul on õigus 7-päevasele lisapuhkusele?

Kui põhipuhkuse pikkus juba on 35 kalendripäeva, siis töövõimetuspensioni saajal ei ole õigust täiendavale seitsmele puhkusepäevale. Töövõimetuspensioni saajale ei ole ette nähtud mitte lisapuhkus, vaid tema põhipuhkuse kestus peab olema 35 kalendripäeva. Kuna tavaliselt on töötaja põhipuhkus 28 kalendripäeva, siis sellise puhkuse korral on töövõimetuspensionäril õigus täiendavale seitsmele päevale, et kokku tuleks 35 päeva. Seetõttu nimetataksegi tema puhkust pikendatud põhipuhkuseks. Üle 35 kalendripäeva seda pikendada ei saa.