Merike Lees

Haigekassas saab suvaline inimene registreerida suvalise inimese suvalise firma töötajana ravikindlustatud isikuks.

Kuna haigekassa on maksnud sellisel moel libakindlustatutele haigushüvitisi, testisime, kas ja kuidas see võimalik on. Selgus, et ravikindlustatuks saamine on tõepoolest imelihtne: prindi veebist blankett, täida see ja mine haigekassasse registreerima. Klienditeenindaja ei kontrolli registreerija isikut ega tema volitusi teha firma nimel selliseid toiminguid. Kas töötaja eest ka sotsiaalmaksu maksma hakatakse, ei oma ravikindlustuse seisukohalt tähtsust.

Pettur kasutas võimalust

"Seda kasutas ära OÜ Foxmark Ehituse sekretär-asjaajaja Valentina Sibul, kes registreeris tööandja nimel haigekassas ravikindlustatuks oma raseda sõbranna Nadežda Štšiperi, ilma et tööandja sellest midagi teadnud oleks," rääkis ettevõtte juhatuse liige Ruslan Mokritski.

Štšiper tööd ei teinud, töölepingut temaga ei olnud ning sotsiaalmaksu riigile tema eest ka ei makstud, ometi maksis haigekassa talle välja mitu haiguslehte ja oli valmis väljastama ka sünnituspuhkuse lehte. Tööandja Foxmark Ehitus avastas fiktiivse töötaja juhuslikult, kui leidis tema isikukaardi arhiivist ja pettuse peatas.

"Sibul esitas haigekassale kaks Štšiperi hoolduslehte, mille alusel maksis haigekassa välja 1778 krooni," ütles haigekassa avalike suhete juht Maria Belovas. Pettusest teada saanud, nõudis haigekassa Štšiperilt raha tagasi.

Valentina Sibul distantseeris end oma allkirjaga kinnitatud ja haigekassale esitatud dokumentidest, veeretades vastutuse tööandjale. Štšiperi-nimelist sõbrannat tal ka ei ole ja koristajat, keda ta haigekassas arvele võttis, ei mäleta.

Eitab kõike

"Minul ei olnud sellist kompetentsi, kuidas ma sain seda teha? Mina olin sekretär, mul on sekretäri tööleping," väitis Sibul ja teatas, et ei saa rohkem rääkida ning lõpetas kõne.

Kui Štšiper raha tagasi ei maksa, peab haigekassa summad kinni tema järgmistest töövõimetushüvitisest või pöördub kohtusse.

Haigekassa kriminaalasja algatamist ei taotle, küll aga tegi seda Foxmark Ehitus ja nüüd uurib Sibula tegemisi prokuratuur.

Haiguslehtedega teenib tubli lisa

Fiktiivsete haiguslehtedega on võimalik teenida lisasissetulekut.

OÜ Foxmark Ehituse sekretär-asjaajaja Valentina Sibul esitas haigekassale haiguslehti, võttes samal ajal ka täispalka. "Haiguslehed koos kaaskirjaga saatis ta ise haigekassasse, mitte tööandjale, ning ettevõtte raamatupidaja arvestas talle samal ajal täispalka," rääkis Foxmark Ehituse juhatuse liige Ruslan Mokritski.

Sibul sai nii teha, sest vastutus tööaja arvestuse eest ja suhtlemine raamatupidamisfirmaga oli tema ülesanne. Seega, kui simuleerida arsti juures haigust, võtta haigusleht ja esitada see haigekassale, tuleb haigusraha otse inimese arvele ja lisasissetulek on teenitud.

Haigekassa avalike suhete juhi Maria Belovasi teatel sai Sibul sel moel põhjendamatult hüvitist 11 835 krooni. "Esitada haigusleht ja käia samal ajal tööl on võimalik nendes firmades, kus tööaja arvestus ja raamatupidamine puudub või on täiesti korrast ära," märkis Belovas.

Tasub teada

Vastutus langeb tööandjale
* Kui inimesel on jäänud kindlustuskaitse tegemata või pole selle lõppemisest teavitatud, on kaks võimalust.
* Juhul kui tööandja on jätnud inimesele kindlustuskaitse tekitamata ja tal oleks olnud õigus saada ravikindlustushüvitist, peab tööandja kindlustuskaitset taotlejale hüvitama ravikindlustushüvitiste saamata jäämisest tekkinud kahju.
* Juhul kui tööandja ei ole teatanud isikute kindlustuskaitse lõppemisest ja endine töötaja, juhtorgani liige või tööd teinud/teenust osutanud inimene saab ravikindlustushüvitisi, on haigekassal õigus teha ettekirjutus koos hoiatusega ning nõuda kohustuse rikkujalt sisse ravikindlustushüvitised, mida haigekassa on tasunud isiku või isikute eest, kelle kindlustuskaitse jäi õigeaegselt lõpetamata.

Ettekirjutusi vähe

Haigekassa Harju osakand tegi mullu vaid kolm ettekirjutust töötamise eest töövabastuse ajal:
* 1. 3966 krooni
* 2. 3221 krooni
* 3. 1412 krooni
* Kokku 8599 krooni.
* Haigushüvitisest väljamaksmisest keeldus haigekassa 2007. aastal 22 korral.


kata vastas teemale: #37567 16 aastat 2 nädalat tagasi
Pöördu pensioniameti poole. Päris kindlasti peab su haigekassa kehtima.
mann vastas teemale: #37560 16 aastat 2 nädalat tagasi
mul oli tähtajaline tööleping 31.01.2007-sünnitus lehele jäin 10.12.2007.peale lapse sündi 31.01.2008, 3a.peaks ju haigakassa kindlustus kehtima???
Sirje vastas teemale: #37533 16 aastat 2 nädalat tagasi
Küsi oma tööandjalt, kellele kirjutasid avalduse lapsepuhkusele jäämise kohta, mis kuupäeva seisuga nad Sinu kindlustuskaitse lõppemise kohta Haigekassale teatise saatsid? Ehk on probleem seal.
mann vastas teemale: #37531 16 aastat 2 nädalat tagasi
kuid ikkagi ei ole mul haigekassat-lastetoetust saan -emapalka veel mitte,sünnitus hüvitise sain ka.kontrollin panganeti kaudu pidevalt(varsti pannakse plokeering mulle peale)kas on haigekassa kindlustus tekkinud või mitte??haigekassast olen mitu korda aru pärinud,kuid ei miskit-mida pole on kindlustus.paarpäeva tagsi valutas ja ajas paha välja keisri haav,kuid mida ma sinna arstile jooksen kui kindlustust pole,maksma pean ju ise,eks ootan kui asi ikka eluohtlikkuks läheb.hädaabi ju peavad tasuta andma.enamei tea mida teha????
Sirje vastas teemale: #37512 16 aastat 2 nädalat tagasi
Seda ma öelda tahtsin, et peab ikka teatud toimingud tegema.
kata vastas teemale: #37510 16 aastat 2 nädalat tagasi
Saabki pensioniameti kaudu AUTOMAATSELT. Ema ei pea selleks muud tegema kui lapse sünni registreerima ja seda teahkse 1 kuu jooksul peale lapse sündi.
Sirje vastas teemale: #37509 16 aastat 2 nädalat tagasi
Automaatselt ei toimu midagi. Haigekassa kindlustuse saad Sotsiaalkindlustusameti (pensioniameti)kaudu, kes maksab lapsetoetust ja emapalka ning tasub ka sots.maksu.
kata vastas teemale: #37506 16 aastat 2 nädalat tagasi
Miks sa arvad, et ei ole? Kõik naised, kellel on alla 3a laps, on automaatselt ravikindlustatud.
mann vastas teemale: #37503 16 aastat 2 nädalat tagasi
mida värki,-MUL EI OLE haigekassat.sünnitasin 31.01.08 ja aigekassat pole kuigi maksti välja rasedus ja sünnitusleht ja 2 näd,sünnituslehte.tõõkoht oli kuid kindlustust peale sünnitust enam mitte