Niina Siitam, tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja:

Alaealiste tööle võtmisel tuleb arvestada eelkõige sellega, et töö ei ületaks alaealise kehalisi ja vaimseid võimeid, ei ohustaks tema kõlblust, ei sisaldaks õnnetusohtu, mida alaealised ei suuda kogemuse puudumise tõttu õigel ajal märgata ega vältida. Alaealise tervist ei tohi ohustada töölaad ja töökeskkonnas toimivad ohutegurid.

Valitsuse määrustega on kehtestatud loetelu kergetest töödest, kus 13–14-aastasel ja 15–16-aastasel koolikohustuslikul alaealisel on lubatud töötada, ning loetelu töödest, kus esinevate ohutegurite tõttu on töötamine keelatud.

13–14-aastast alaealist ja koolikohustuslikku alaealist tohib tööle võtta vaid koolivaheajal. Tööaja kehtestamisel tuleb silmas pidada, et 13–14-aastane alaealine ja koolikohustuslik alaealine ei või töötada üle 4 tunni päevas ehk 20 tundi nädalas, 15-aastane mitte koolikohustuslik alaealine võib töötada 6 tundi päevas ehk 30 tundi nädalas, 16–17-aastane mitte koolikohustuslik alaealine 7 tundi päevas ehk 35 tundi nädalas.

Alaealine ei tohi töötada ööajal ja puhkepäeval, ta ei tohi teha ületunnitööd ning teda ei tohi saata töölähetusse. 13–14-aastast alaealist või koolikohustuslikku alaealist ei tohi rakendada tööle ka õhtusel ajal, v.a kultuuri-, spordi- või reklaamitegevuses ning tööinspektor on selleks nõusoleku andnud. Alaealise tööle asumiseks on vaja ühe vanema või hooldaja kirjalikku nõusolekut.

13–14-aastase alaealise töölepingu sõlmimiseks peab tööandja taotlema tööinspektori kirjaliku nõusoleku. Taotluses tuleb näidata tööle asumise kuupäev ja töölepingu sõlmimise kuupäev, töölepingu kehtivuse aeg, tööülesanded, töö tegemise koht, palgatingimused ja tööajanorm.