Helve Toomla
jurist

•• Töötan graafiku alusel ka õhtu- ja öötundidel. Mul on töölepingus kirjas kindel kuupalk. Kas töö-lepingus ei peaks olema ära toodud ka õhtu- ja öötundide norm kuu lõikes? Sest mõnikord tuleb graafiku järgi töötada rohkem öösel kui päeval, teinekord jälle vastupidi, kuid kuupalk on alati üks.

Pal­ga­sea­du­se § 17 ko­ha­selt tu­leb õhtu­sel ajal (kel­la 18–22) või öö­sel (kel­la 22–06) töö­ta­mi­se eest maks­ta li­sa­ta­su või suu­ren­da­da põhi­pal­ka. Küsi­mu­sest ei sel­gu, kas töö­le­pin­gus on põhi­pal­ga sees näi­da­tud ka suu­ren­da­tud pal­gao­sa. Kui se­da teh­tud ei ole, on küsi­jal õigus nõuda li­sa­ta­su maks­mist 10% iga õhtul ja 20% iga öö­sel töö­ta­tud tun­ni eest, läh­tu­des tun­ni­pal­ga mää­rast.

Kui aga põhi­pal­ka on pool­te kok­ku­lep­pel õhtu­se ja öötöö tõttu tõste­tud, siis vas­ta­vat tun­di­de ar­ves­tust ei pea pi­da­ma ja li­sa­ta­su saa­mi­se õigust ei ole. Sea­dus ei keh­tes­ta õhtu­se ja öötöö nor­me ega nõua nen­de näi­ta­mist töö­le­pin­gus, kuid töö- või kol­lek­tiiv­le­pin­gus võib vas­ta­va­tes piirmää­ra­des kok­ku lep­pi­da.