Helve Toomla,
jurist

•• Kas tööandjat peab lapsepuhkuselt naasmisest teavitama? Kas tööandja võib suunata mind vana töökoha asemel tööle mujale või on see otsus ikka minu teha?

Kui töö­le naas­tak­se lap­se­hool­dus­puh­ku­se aval­du­ses äran­äi­da­tud ajal, ta­va­li­selt lap­se kol­meaas­ta­seks saa­mi­sel, siis ei pruu­gi puh­ku­se lõppe­mi­sest eral­di tea­ta­da, see on tö­öand­jal nii­gi tea­da. Ka­su­tab aga töö­ta­ja õigust lõpe­ta­da lap­se­hool­dus­puh­kus en­ne ku­na­gi­ses puh­ku­sea­val­du­ses näi­da­tud ae­ga, on vii­sa­kas (sea­dus nõuab pool­telt vii­sa­kust!) sel­lest tö­öand­ja­le nä­dal või paar et­te tea­ta­da. Va­hel on et­te­tea­ta­mi­se aeg näi­da­tud töö­si­se­kor­raees­kir­jas või kol­lek­tiiv­le­pin­gus, siis tu­leb ju­hin­du­da seal näi­da­tud ajast.

Ma ei saa­nud pä­ris täp­selt aru, mi­da küsi­ja peab sil­mas töö­ko­ha all. Kui teist ame­ti­koh­ta ja teist­su­gust tööd, siis se­da töö­le­pin­gu tin­gi­must tö­öand­ja ühe­pool­selt muu­ta ei saa. Kui aga teist töö te­ge­mi­se asu­koh­ta, siis tu­leks vaa­da­ta, kui­das töö­le­pin­gus kok­ku on le­pi­tud. On seal näi­teks kir­jas, et töö te­ge­mi­se koht on tö­öand­ja asu­ko­has Tal­lin­nas, siis tu­leb Tal­lin­na pii­res ka tööd te­ha. Nii töö­ta­ja kui ka tö­ö-and­ja pea­vad täit­ma töö­le­pin­gus kok­ku le­pi­tud tin­gi­mu­si, il­ma kok­ku­lep­pe­ta neid muu­ta ei saa.

•• Töötan logistikafirmas, mis kolib peatselt Harjumaale. Töölepingutes on töö tegemise kohana kirjas Tallinn. Kuidas peaksid käituma töötajad, kui neile see muudatus ei sobi? Kas töötajad, kellele firma uus asukoht ei sobi, peaksid ise omal soovil lahkuma? Või tekib siin koondamise olukord? Uue asukoha tõttu suurenevad paljudel kulutused tööle ja koju tagasi jõudmiseks, lisaks veel suur ajakulu.

Töö­le­pin­gu tin­gi­mu­si, sh töö te­ge­mi­se koh­ta, on võima­lik muu­ta pool­te kok­ku­lep­pel. Kui töö­ta­ja on nõus edas­pi­di Har­ju­maal tööl käi­ma, kir­ju­tab ta töö­le­pin­gu vas­ta­va punk­ti muu­da­tu­se­le al­la ja sel­le­ga on­gi kok­ku­le­pe sõlmi­tud. Töö­ta­ja, kes ei ole nõus Har­ju­maal töö­ta­ma, peaks sel­lest tö­öand­ja­le tea­ta­ma. Töö­le­pin­gu muu­de­tud tin­gi­mu­se­le ei to­hiks sel ju­hul al­la kir­ju­ta­da. Sel­le töö­ta­ja suh­tes te­kib tö­öand­jal koon­da­mi­se olu­kord, sest töö lõpeb sel­lel tin­gi­mu­sel, mis töö­le­pin­gus kok­ku oli le­pi­tud – töö­ta­mi­seks Tal­lin­nas. Sa­mas ei saa töö­ta­ja ise en­da koon­da­mist nõuda. Ju­hul kui te­da ei koon­da­ta, võib ta töö­le­pin­gu lõpe­ta­da oma al­ga­tu­sel töö­le­pin­gu­sea­du­se § 82 alu­sel tö­öand­ja­pool­se le­pin­gu­tin­gi­mus­te rik­ku­mi­se tõttu, sest tö­öand­ja ei kind­lus­ta te­da enam töö­ga kok­ku­le­pi­tud ko­has. Mui­du­gi on igal töö­ta­jal ala­ti õigus lõpe­ta­da töö­le­ping et­te-näh­tud kor­ras ka liht­salt omal soo­vil, il­ma põhjust näi­ta­ma­ta.

Saada oma tööalane küsimus:

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.