Agne Narusk

Suur töö­puu­dus muu­dab ris­kirühma­de väl­ja­vaa­ted tööd saa­da ni­ge­laks.

Kõige suu­re­maks ta­kis­tu­seks töö­ko­ha leid­mi­sel pea­vad ini­me­sed va­nust, näi­tasid tö­öot­sin­gu­por­taa­li Hyp­pe­laud.ee poolt oma külas­ta­ja­te seas kor­ral­da­tud küsit­lu­se tu­le­mu­sed. Liig­set noo­rust või va­ne­maea­li­sust pi­da­s töö­ko­ha leid­mi­sel ta­kis­tu­seks sui­sa kol­man­dik vas­ta­jaist. Esi­me­sel ju­hul kaht­le­vad tö­öand­jad vas­ta­ja­te sõnul nen­de os­kus­tes ja pea­vad ko­ge­mu­si eba­pii­sa­vaks, tei­sel ju­hul tun­nis­ta­vad tö­öot­si­jad ise, et nad pea­le oma se­ni teh­tud töö muud ei os­ka­gi.

„O­len 28 aas­tat töö­ta­nud ühel töö­ko­hal ega soo­vi seal jät­ka­ta. Kuid uut töö­koh­ta po­le võima­lik lei­da, sest muud ma ei os­ka,” kir­ju­tas 56-aas­ta­ne kõrg­ha­ri­du­se­ga õpe­ta­ja. „Mi­nu põhi­ta­kis­tus töö­ko­ha leid­mi­sel on va­nus. 20 aas­tat noo­rem „müüb” pa­re­mi­ni,” vas­tas 53-aas­ta­ne tööot­si­ja.

Kui kes­kea­li­sed ja üle sel­le vas­ta­jad pel­ga­sid, et nad ei ole suu­te­li­sed end vii­ma uuel eria­lal nõuta­va­le ta­se­me­le, siis noo­re­mad tead­vus­ta­sid, et li­saks vä­hes­te­le ko­ge­mus­te­le muu­dab nen­de tö­öot­sin­gud vä­ga sa­ge­li ras­keks as­jao­lu, et soo­vi­tak­se töö­ta­da õpin­gu­te kõrvalt paind­li­ku graa­fi­ku­ga või osa­li­se tö­öaja­ga. „O­len üsna noor, see­ga po­le pii­sa­valt (või nõuta­vat) töö­ko­ge­must ja ta­va­li­selt ka nõuta­vat eri­ha­ri­dust. Töö leid­mist se­gab ka as­jao­lu, et soo­vin töö­ta­da koo­li kõrvalt osa­li­se koor­mu­se­ga ja see­ga ka paind­li­ku graa­fi­ku­ga,” kir­ju­tas vas­ta­ja. Se­da eri­soo­vi pi­da­sid suu­reks ta­kis­tu­seks ka väi­kes­te las­te emad.

Alaealisi ei taheta

Oma va­nu­se pä­rast on mures need­ki tö­öot­si­jad, kes on olu­de sun­nil töö­tu­ru­le tul­nud alaea­li­se­na. „Põhiprob­leem on see, et ma ei ole veel täi­sea­li­ne. Pal­jud tö­öand­jad ei soo­vi alaea­li­si võtta, sest neil po­le ko­ge­mu­si,” kir­ju­tab noor tö­öot­si­ja.

2008. aas­ta lõpus oli Ees­tis 9794 töö­tut va­nu­ses 16–24, üle 54-aas­ta­seid töö­tuid aga 7911. Mõle­mad kuu­lu­vad töö­tu­ru ris­kirühma­de al­la ja kuu­lu­sid ka siis, kui ma­jan­dusk­riis veel rii­ki ei vae­va­nud. Hyp­pe­laud.ee küsit­lu­se­le vas­tas üle-eel­mi­sel nä­da­lal 35 tö­öot­si­jat.

Kommentaar

Egle Pärn
Hyppelaud.ee arendaja

Silma jääb kõige põhjalikum CV

Kõige raskem on tööd leida neil, kel on väga spetsiifiline eriala ja ka töökogemus just sellega seotud: ajalooõpetaja, riigiameti siseaudiitor — tööotsijad, kes küsitlusest silma jäid. Kui aga rahulikult järele mõelda, siis võib-olla on tööotsijal välja käia mõni aastatetagune koolitus või töökogemus, mis võiks kandideerimisel aidata?

Soovitan elulookirjelduses loetleda kõik oma töised oskused ja lühiajalised kogemused, sest just need võivad saada uue töökoha saamisel määravaks. Nii otsis hiljuti meie vahendusel töökohta noor, äsja kooli lõpetanud keskkonnaspetsialist. Tema CV oli lakooniline: kõrgharidus, see ja see kool ning aasta. Kui aga panime sinna kirja kõik tema varasemad töökogemused, tuli varsti esimene tagasiside asutuselt, kes eelistas teiste tugevate konkurentide kõrval palgata just nimelt teda. Hiljem selgus, et tema eeliseks olid just initsiatiiv, püüdlikkus, töötahe ning klientidega suhtlemise kogemus. Igal kogemusel ja oskusel on suur tähtsus. Ei maksa mõelda laadis „ah, mis sest enam, tegin seda vaid kolm kuud”.

Tagasiside tööpakkujatelt näitab sama: keskmine CV on oma üles-ehituselt liiga lakooniline. Ja kui selliseid laekub sada, siis juhtubki, et silma jääb vaid üks, see kõige põhjalikum.

Soovime avameelset foorumit

•• Küsitlusele vastanute arvamustest jäi kõlama vajadus foorumi järele, kus tööotsijad võiksid avameelselt jagada oma teadmisi, muljeid ja kogemusi tööandjate kohta, kes kipuvad kas tüssama või keda pole sootuks olemaski. Viimati mainitut näib juhtuvat rohkem, kui arvata oskame.

•• „Minu ettepanek oleks luua töövahendusfirma kodulehele avalik foorum, vahest mõistlikum oleks registreeritud kasutajatele. Et ma ei peaks olema juba kolmas või kümnes tööotsija, kes astub sama reha peale, kuhu juba enne mind on mitu tööotsijat astunud ning astub ilmselt veel,” kirjutab tööotsija. Ettepanek on ajendatud tõsiasjast, et töökuulutustes lubatu ja tegelikkus erinevad kui öö ja päev — eelkõige just palga, töö-ülesannete ja töölepingu küsimustes.

Riskirühma töötud

2008. aastal käis tööturuametis:

•• töötuid vanuses 16–24 aastat – 9794 ehk 15,9%
•• 55-aastaseid ja vanemaid – 7911 ehk 12,9%
•• pikaajalisi töötuid – 18 785 ehk 30,6%
•• noori pikaajalisi töötuid – 5746 ehk 9,3%
•• Kokku oli riskirühma(desse) kuulujaid 37 526 ehk 61%.
•• Aasta jooksul käis end arvele võtmas kokku 61 485 inimest.

Allikas: tööturuamet