Helve Toomla,
jurist

Olen müügitöötajana firmas töötanud 4,5 aastat. Nüüd pakutakse samas firmas uut töölepingut kindla põhipalgaga. See on tükk maad väiksem kui viimase aasta keskmine töötasu ja ilma lisatasudeta. Kirjalikus teates on põhjendatud, et ümberkorralduste tõttu kaob müügiesindaja ametikoht ära, ja pakutakse uut, tootejuhi kohta. Kui ma sellest keeldun ja lahkun, kas mul on siis õigus saada koondamishüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses ja ka töötuskindlustushüvitist?

Töölepingu tingimusi, sh tööülesandeid ja palgatingimusi, saab muuta ainult poolte kokkuleppel. Kuni ei ole kirjalikku koondamisteadet, tuleb tööandja teadet võtta kui töölepingu muutmise ettepanekut. Kui töötaja vastab sellele keeldumisega, jäävad kehtima senised tingimused. Kui tööandja otsustab, et müügiesindaja töö lõpeb ja osa selle ameti ülesandeid pannakse tootejuhile, siis tekib tal töö ümberkorraldamise tõttu koondamisolukord. Enne koondamist peab tööandja pakkuma töötajale teist tööd, siinsel juhul siis uue palgaga tootejuhi kohta, millest töötajal on õigus keelduda. Töölt lahkuda saab alles siis, kui tööandja muudab ilma nõusolekuta lepingutingimusi.

Koondamise üle otsustab ainult tööandja üksi, töötaja nõusolekut selleks ei küsita ja töötajal ei ole õigust enda koondamist nõuda. Kuid TLS-i § 82 alusel töölepingut lõpetades on töötajal õigus saada hüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses ja ka töötuskindlustushüvitist siis, kui muud tingimused on täidetud (vt www.tootukassa.ee).

Loe ka 10. ja 17. märtsi rubriiki.