Agne Narusk

Era­sek­to­rist ot­si­vad ra­ha eest abi töö­ta­jad, kes ai­ma­vad oma koon­da­mist et­te.

Töö­tu­rua­me­ti karjää­rinõus­ta­ja ju­tu­le pää­se­mi­seks peab sa­ge­li oo­ta­ma jär­je­kor­ras mi­tu nä­da­lat, sel­lest on saa­nud ümber- ja täien­dusõppe jä­rel kõige nõutum tee­nus. Kui Har­ju­maal tu­leb abi­va­ja­jal nõus­ta­mist oo­da­ta ühe kuu ja­gu või roh­kem­gi, siis näi­teks Hiiu­maal võib karjää­ris­pet­sia­lis­ti kon­sul­tat­sioo­ni­le pää­se­da veel sa­mal päe­val. Lin­na­le­gend rää­gib, et jär­je­kor­da­de põhju­seks on as­jao­lu, et koo­li­tust po­le töö­tu­rua­me­tist mui­du võima­lik saa­da­gi, kui po­le en­ne karjää­rinõus­ta­ja ju­tul käi­nud.

Töö­tu­rua­me­ti (TTA) pea­di­rek­to­ri Tii­na Or­mis­so­ni sõnul saa­de­tak­se koo­li­tus­soo­vi­ga töö­tu või tö­öot­si­ja karjää­rinõus­ta­ja juur­de siis, kui kon­sul­tant näeb, et il­ma ei saa.

Koondamishirmus kliendid

„Su­gu­gi kõik ei va­ja karjää­rinõu. Vä­ga pal­jud tea­vad täp­selt, mi­da nad eda­si te­ha ta­ha­vad,” ütles Or­mis­son. „Kui aga ini­me­sel pole ab­so­luut­selt aimu, mil­li­ses suu­nas te­gut­se­da, siis soo­vi­tab kon­sul­tant karjää­rinõus­ta­ja juur­de aja kin­ni pan­na.” Ning vas­tu­pi­di: Or­mis­so­ni sõnul po­le su­gu­gi har­vad need ju­hud, kui ini­me­ne hin­dab end sel­gelt üle. Ka siis an­tak­se kaa­sa soo­vi­tus külas­ta­da karjää­rinõus­ta­jat. Igal ini­me­sel, kes ise karjää­rinõus­ta­ja tee­nust küsib, on õigus se­da ka saa­da.

Karjää­rinõus­ta­ja Tii­na Saar pa­kub nõus­ta­mist ta­su­li­se tee­nu­se­na. „Tu­le­vad need, kes tun­ne­vad, et töö­ko­ha kao­tus on sil­ma­pii­ril,” ütles Saar. „Need, kes ju­ba on koon­da­tud, ei ta­ha üld­ju­hul ra­ha ta­su­li­se tee­nu­se pea­le enam ku­lu­ta­da.” Ini­me­si hu­vi­ta­vad võima­lu­sed ja soo­vi­tu­sed, ku­hu reaal­selt pöör­du­da, kust­kau­du eda­si lii­ku­da, loet­les Saar. „Mi­nu va­nim klient on ol­nud 60-aas­ta­ne, ka­he kõrg­ha­ri­du­se­ga, kes ka tu­li koon­da­mis­hir­mus.”

Saa­re hin­nan­gul puu­dub ena­mi­kul täis­kas­va­nu­tel iga­su­gu­ne aru­saam, mis see karjää­rinõus­ta­mi­ne üld­se on. Se­ga­sel ajal on ala­ti ka li­banõus­ta­jaid, kes kes­ken­du­vad pi­gem CV sisule.

Nõustamine

Karjäärinõustamist pakuvad erinevad sektorid:

•• noortele vanuses 7–26 elu-aastat osutavad teenust maakondlikud noorte teavitamis- ja nõustamiskeskused.

•• Kõrgkoolide karjääriteenistuste sihtrühm on ülikooli sisse-astujad, tudengid ja vilistlased.

•• Tööturuamet aitab tööturuteenuste ja -toetuste seaduse järgi karjäärinõustamisega töötuid, tööotsijaid ja töö- või teenistussuhte lõpetamise kohta teate saanud tööotsijaid.

•• ESF-i toel saab TTA karjäärinõustamisteenust osutada ka töölkäijatele ja õpilastele.