Helve Toomla
jurist

•• Tööandja esitas allkirjastamiseks uue töölepingu, milles on senisega võrreldes palju muudatusi, sh väiksem palk. Väidetakse, et uue lepingu sõlmimist nõuab uus töölepinguseadus.

Pä­ris kind­las­ti ei nõua uus töö­le­pin­gu­sea­dus, mis prae­gu­se sei­su­ga peaks jõus­tu­ma 1. juu­lil, se­ni­se töö­le­pin­gu tin­gi­mus­te muut­mist, veel vä­hem siis uue le­pin­gu vor­mis­ta­mist. Si­su­li­selt on te­ge­mist se­ni­se le­pin­gu tin­gi­mus­te muut­mi­se­ga, mi­da nii nüüd kui ka pä­rast uue sea­du­se jõus­tu­mist saab te­ha üks­nes pool­te kok­ku­lep­pel. Ini­me­ne, kel­le­le uus töö­le­ping või sel­le muu­da­tus esi­ta­tak­se, peaks vä­ga hoo­li­kalt kaa­lu­ma, kas ol­la uu­te tin­gi­mus­te­ga nõus või mit­te. All­ki­ri tä­hen­dab nõuso­le­kut.

•• Käin kord kuus Tallinnas koosolekul. Alustan Viljandist sõitu hommikul kell 7 ja jõuan õhtul koju kell 20.30. Tööpäev on kella 8–17. Kas mul on õigus nõuda ületundide eest maksmist?

Täp­set vas­tust ei saa an­da, sest po­le tea­da, kas väl­jasõitu en­ne et­tenäh­tud tö­öa­ja al­gust nõuab tööand­ja ja kas hi­li­sem saa­bu­mi­ne on tin­gi­tud tööüle­san­ne­te täit­mi­sest. Kui küsi­ja on ise oma tööa­ja ja liik­le­misvõima­lus­te üle nii ot­sus­ta­nud, siis ei ole te­ge­mist üle­tun­nitöö­ga, sest viimane eel­dab pool­te kok­ku­le­pet.