Agne Narusk

Kas maks­ta su­vel koondamishüvi­tist vana või uue töö­le­pin­gu­sea­du­se jär­gi?

Üle­mi­nek ühelt töö­le­pin­gu­sea­du­selt tei­se­le on kaa­sa too­nud kum­ma­li­si tõlgen­du­si ja ka töö­ta­ja­te pet­mist. Kui esi­me­se võib tead­ma­tu­se süüks aja­da, siis tei­sel ju­hul ka­su­ta­vad tö­öand­jad uut sea­dust en­da­le sood­sa­ma töö­le­pin­gu väl­jap­res­si­mi­seks.

Ees­ti kau­ban­dus-töös­tus­ko­ja ju­ris­ti Mait Palt­si tä­he­le­pa­ne­kul on pal­jud tö­öand­jad võtnud nõuks tea­ta­da ini­mes­te­le koon­da­mi­sest et­te va­na sea­du­se jär­gi, kuid kui koon­da­misp­äev jõuab kät­te pä­rast 1. juu­lit, maks­ta hüvi­tist uue sea­du­se ko­ha­selt.
Keh­ti­va töö­le­pin­gu­sea­du­se (TLS) jär­gi peab tö­öand­ja maks­ma koon­da­mishüvi­ti­seks ka­he ku­ni nel­ja kuu töö­ta­su (ole­ne­valt töö­ta­ja staaÏist), uue sea­du­se jär­gi ise vaid ühe kuu töö­ta­su (staaÏika­te­le mak­sab ühe­kuu­list li­sa töö­tu­kas­sa).
„Te­ge­li­kult po­le siin üld­se vaid­lus­mo­men­ti, sest uue töö­le­pin­gu­sea­du­se pa­rag­rah­vi 131 lõige 2 ütleb sel­gelt, et va­na sea­du­se ajal alus­ta­tud toi­min­gud tu­leb ka sa­ma sea­du­se jär­gi lõpe­ta­da,” sel­gi­tas Palts. „Tei­si­ti käi­tu­mi­ne on sea­du­se­rik­ku­mi­ne.”
Ka sot­siaal­mi­nis­tee­rium ei näe siin ka­he­ti mõist­mist. „Mi­nis­tee­rium on eran­di­tult and­nud sei­su­ko­ha, et toi­min­gu­le, seal­hul­gas koon­da­mi­se­le, mi­da on alus­ta­tud 1992. aas­ta TLS-i alu­sel en­ne käe­so­le­va aas­ta 1. juu­lit, tu­leb lõpu­ni ko­hal­da­da sa­ma TLS-i, ole­ne­ma­ta sel­lest, mil­lal koon­da­mi­ne te­ge­li­kult lõpu­le viiak­se,” ütles sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi tö­öa­la ase­kants­ler Eg­le Kää­rats. „See tä­hen­dab, et kui koon­da­mis­tea­de an­tak­se töö­ta­ja­le kät­te 30. juu­nil, tu­leb see lõpu­ni viia 1992. aas­ta TLS-i alu­sel. 1. juu­list alus­ta­tud koon­da­mi­sed käi­vad täies ma­hus uue töö­le­pin­gu­sea­du­se alu­sel.”

Teadmatuse ärakasutamine

Kuus tun­di nä­da­las tö­öins­pekt­sioo­ni nõuan­de­te­le­fo­ni­le vas­ta­va ju­ris­ti Hel­ve Toom­la sõnul tu­leb iga kord ne­li-viis sel­list kõnet, kus he­lis­ta­ja küsib, kas uue töö­le­pin­gu­sea­du­se tu­lek nõuab tões­ti ju­ba prae­gu uue töö­le­pin­gu sõlmi­mist. „Väide­tak­se, et seda nõuab uus töö­le­pin­gu­sea­dus,” ütles Toom­la. Kõik muu­da­tu­sed, ka näiteks uue katseaja kehtestamine, tee­ni­vad üht ees-mär­ki: kui tu­leb koon­da­da, peab se­ni­sest vä­hem hüvi­tist maks­ma. Nii keh­ti­va kui ka uue töö­le­pin­gu­sea­du­se jär­gi, mis peaks jõus­tu­ma 1. juu­lil, saab keh­ti­va töö­le­pin­gu tin­gi­mu­si muu­ta üks­nes pool­te kok­ku­lep­pel, rõhu­tas Toom­la.

Ka personalitöötajad segaduses

•• Tamrex Ohutuskeskuse personalijuht Egle-Riin Volke tunnistas, et temagi juurdles oma ametikaaslastega selle küsimuse üle, kas neil, kes saavad koondamisteate kätte enne 1. juulit, on hüvitist õigus saada varasema või juba uue kehtiva seaduse järgi. „Nüüdseks olen selle välja uurinud,” ütles ta. Oma ettevõttes peab ta prioriteediks töökohtade säilitamist ning lisab, et kui ettevõte hakkab teenima liigset miinust, peaks esmalt pakkuma palkade ja tööaja vähendamise kokkulepet.

Koondamishüvitis

Kehtivas töölepinguseaduses:

•• töötanud sama tööandja juures kuni viis aastat – kahe kuu keskmise palga ulatuses;
•• töötanud viis kuni kümme aastat – kolme kuu keskmise palga ulatuses;
•• töötanud üle kümne aasta – nelja kuu keskmine palk;

Uues töölepinguseaduses:

•• töötanud alla ühe aasta – ühe kuu töötasu;
•• töötanud üks kuni viis aastat – ühe kuu töötasu;
•• töötanud viis kuni kümme aastat – ühe kuu töötasu + ühe kuu töötasu töötukassast;
•• töötanud kümme aastat ja rohkem – ühe kuu töötasu + kahe kuu töötasu töötukassast;
•• töötanud 20 aastat ja rohkem – ühe kuu töötasu + kolme kuu töötasu töötukassast (kui tööleping lõpetatakse enne 1. jaanuari 2015).

Allikas: www.eakl.ee

Kommentaar

Ira Songisepp,
töötukassa juriidiline osakond

1. juulist jõustuva töötuskindlustuse seaduse järgi saab staaÏi-kamale töötajale koondamis-hüvitise teist osa taotleda töötukassalt tööandja, mitte aga töötaja ise. Selleks peab tööandja viie kalendripäeva jooksul töösuhte lõpetamisest esitama töötukassale avalduse. Töötukassa kontrollib esitatud andmeid ja tal on õigus nõuda tööandjalt tõendavaid dokumente (nt tööleping, ülesütlemisavaldus). Hüvitist ei maksta, kui inimesele teatati töölepingu lõpetamisest enne 30. juunit. Töötukassa saadab põhjendatud otsuse nii tööandjale kui ka töötajale. Kui töötaja ei olnud enne otsuse saamist teadlik, et tööandja on tema õigusi rikkunud, võib ta pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse.