Toimetaja: Urmas Jaagant

Ametiühingute keskliidu aktsioonide töörühm otsustas tänasel nõupidamisel, et juuni alguses korraldatakse meeleavaldus, ettevalmistamisel on üleriigiline streik.

„3. juunil korraldame Toompeal meeleavalduse ja samal ajal valmistame ette ka streiki,” ütles Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga Päevaleht Online-ile.

„Kuna on selge, et meeleavaldus ilmselt ei saa olla ainus samm, siis otsustasime koos Teenistujate ametiliitude keskorganisatsiooniga, et ka streik on vajalik ette valmistada, et valitsusele täiendavat survet avaldada,” lisas Taliga.

Tema sõnul ei arvesta valitsus töötajate huvidega ja püüab teerullimeetodil asju ühepoolselt läbi suruda.

„Hetkel on streigi mastaapidest vara rääkida, aga selge on see, et töölepinguseadus puudutab kõiki töötajaid ja usun, et osavõtt saab olema üsna arvukas,” rääkis Taliga.

Streigi ettevalmistamine nõuab Taliga sõnul omajagu tööd. „Ma olen kindel, et nõukogu teeb 26. mail streigi korraldamist puudutava otsuse ära, siis saame juba väga konkreetselt streigi korraldamisega edasi minna,” lausus Taliga.

EAKL on seisukohal, et töölepingu seadus tuleb ellu rakendada sel moel nagu ametiühingud, tööandjad ja valitsus aasta tagasi kokku leppisid. Kui see muutunud oludes aga võimalik pole, on vaja saavutada uus kolmepoolne kokkulepe, mille peaks kiitma heaks nii töötajad, tööandjad kui valitsus. Ametiühingud ei saa nõustuda, et valitsus tuimalt eirab töötajate huve.