Lugeja küsib: Asusin tööle juulis. Tööandja teatas, et uue seaduse järgi pole enam vaja kirjalikku töölepingut vormistada. Kas see vastab tõele?

Vastab tööinspektsiooni jurist Neenu Pavel:
Tegemist on töötaja tahtliku eksitamisega. Ka 1. juulil jõustunud töölepingu seadus näeb ette töölepingu kirjalikku sõlmimist.

Töölepingus pannakse kirja vähemalt kõige olulisemad kokkulepped – tööülesannete kirjeldus, töö eest makstav tasu, tööaeg, töö tegemise koht. Kokku lepitud tingimusi saab muuta ainult poolte kokkuleppel, nende tingimuste olulisel rikkumisel saab töölepingu erakorraliselt üles öelda.

Töölepingu seadus annab loetelu ka muudest andmetest, mis tööandja peab töötajale kirjalikult teatavaks tegema – puhkuse kestus, töölepingu ülesütlemisest teatamise tähtajad, kollektiivlepingu kohaldamine, tööandja kehtestatud reeglid töökorraldusele jm.

Eeldatakse, et töölepingu kokkulepped ja muud tingimused esitatakse töötajale enne tööle asumist. Kui seda pole tehtud, võib töötaja neid igal ajal nõuda. Soovitatav on nõue esitada kirjalikult, ka e-kiri sobib. Tööandja peab sel juhul need andmed esitama kahe nädala jooksul.

Töölepingu andmed tuleb esitada heauskselt, selgelt ja arusaadavalt, keerulise juriidilise terminoloogia kasutamine on taunitav.

Seadus lubab töölepingut suuliselt sõlmida vaid juhul, kui töösuhte kestus ei ületa kaht nädalat.

Kas tööandja peaks kehtestama töökorralduse reeglid või võib senine töösisekorraeeskiri edasi kehtida?

Iga tööandja tunneb vajadust sisemise töökorralduse reguleerimise järele, et anda töötajatele teada: meie ettevõttes toimivad asjad selliselt.

Uus seadus ei näe enam ette töösisekorraeeskirja koostamist ja tööinspektoriga kooskõlastamist, küll aga kohustab töötajale teatama kehtestatud töökorralduse reeglitest.

Kellel on töösisekorraeeskiri varasemast olemas, võib seesama kehtima jääda. Kuid eeskiri tuleks siiski kriitilise pilguga üle vaadata: kõrvaldada viited kehtivuse kaotanud seadustele ja ka muude regulatsioonide osas viia vastavusse uute õigusaktidega. Soovitatav on töökorralduse reegleid tutvustada töötajatele allkirja vastu.