Eesti Töötukassa juhatuse liige Erik Aas ei usu, et koondamishüvitistest ilmajäämine oleks massiline.

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) teatas täna, et paljud tööandjad ei pruugi täita neile töötuskindlustuse seadusesse lisatud kohustust taotleda töötukassast osa koondamishüvitisest koondatule, kes on sama tööandja juures töötanud enam kui viis aastat, vahendasid Kuku raadio uudised.

Kui tööandja ei teavita koondamisest töötukassat, võib töötaja jääda osaliselt ilma seaduses ettenähtud hüvitisest. EAKLi hinnangul võivad selle tõttu kannatada tuhanded koondatud.

Erik Aas ütles KUKU raadiole antud intervjuus, et ei näe olukorda nii mustades värvides. Et hüvitis võib olla saamata tuhandetel inimestel, on tema sõnul oletus. Aas selgitas, et tööandja peab töötukassale vastava avalduse esitama 5 päeva jooksul töösuhte lõpetamisest.

Töötukassa juhatuse liige märkis, et kolmandik avaldustest on sellised, kus tähtaeg on mööda lastud. Siis tuleb tööandjal esitada töötukassale ennistamise avaldus, misjärel seda hinnatakse ja Aasa sõnul üldiselt hüvitise mitte määramise otsuseid, tulenevalt tähtaja möödumisest, pole olnud.

Aas soovitas koondatul, kel koondamisrahadega probleeme, esmalt vestelda tööandjaga, tuletada meelde, et tuleb esitada avaldus. Tööandjale on tema sõnul avalduse esitamine läbi e-töötukassa väga mugavaks tehtud. Kui tööandja ei esita avaldust ka pärast seda, kui töötaja temaga ühendust võtnud, siis tuleb kaaluda kohtu kaudu asja ajamist. Selleks on Aasa sõnul juba vajalik kvalifitseeritud õigusabi.

Toimetas: Raul Sulbi